Skocz do zawartości

E38 728iA z sekwe....a spalanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Spalanie gazu w moim aucie wynosi średnio ok 13l gazu i bardzo bym musiał się starać, aby doszło do 20l, a bardzo lubię przycisnąć, poza tematem spalanie gazu zależy od stanu silnika, jak i jego przebiegu na gazie i oczywiście regulacji instalacji gazowej. 100km kosztuje mnie 40zł. Pozdrawiam
Opublikowano
Witam. Spalanie gazu w moim aucie wynosi średnio ok 13l gazu i bardzo bym musiał się starać, aby doszło do 20l, a bardzo lubię przycisnąć,

Chyba w trasie.

Uwielbiam takich optymistów :) oleju tez nie bierze, klocki i tarcze sie nie zuzywaja. Generalnie magiczne samochody.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
koledzy mam 745 e65 gaz prins spalanie średnie 13l cykl mieszany troche miasto troche 120 czasami 220 :cool2:
Opublikowano
koledzy mam 745 e65 gaz prins spalanie średnie 13l cykl mieszany troche miasto troche 120 czasami 220 :cool2:

To kolego gratuluje, te auta mają średnie spalanie benzyny na poziomie 14, 15 litrów, mój znajomy ma, a nawet sprawdziłem sobie na autocentrum, średnia z dwunastu próbek to 15,3 l/100. Żebyś miał takie średnie spalanie to w tasie auto musiałoby palić poniżej 10 litrów, a w mieście około 15 stu. Za długo jeżdżę samochodami, żeby taki kit mi ktoś wciskał. Ja mam M70 i trasa 11, 12, miasto 20 do 25 to średnie dla 50/50 wychodzi w najlepszym przypadku 15,5 l/100km, a silnik też ma 300hp, prawie jak u Ciebie. Nie pisz takich głupot, bo jeszcze sobie ktoś pomyśli, że te auta naprawdę tyle palą. 13 litrów gazu średnio to ma mój sąsiad w e46 323.

pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Jeden z nielicznych potrafiacych liczyc na tym forum i nie wierzacy w glupoty :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
kolego nie porównuj starego m70 do n62 to inna bajka to twoje spalanie teżmożna uznać jako kit stare v12 15litrów hehe ty swoje teorie bierzesz tylko z opowieści ja tym autem jeżdze więc wiem jak jest.pozatym wszystko zależy od okoliczności i stylu jażdy wiem tylko że za 110 zł robie dziś 300 km
Opublikowano
Zaraz pewnie ktos napisze ze pier... bajki i sie nia znam ale moja 728 pali max 17l lpg i to przy wlaczonym S i ciezkim deptaniu. A przy normalnej jezdzie( nie na emeryta) to okolo 13l. Moj rekord na benzynie 7.5l vervy mierzone zbiornikiem przy trasie 1000km. na kompie srednie pokazywalo 7.0. Caly czas na tempomacie 140.
Opublikowano
To jest normalne spalanie,mam przyjemność dość często jeździć 728 w wersji lang ze steptroniciem i spokojnie w mieście mieszcze się w 14... 15 litrach gazu,swoją 735 e32 w langu w manualu mieszcze się w 16 litrach.Najważniejsze to stan sond,nawet jedna uszkodozna sonda podwyższy spalanie o kilka litrów.Jak wam 2.8 pali 20 litrów to sprawdzie sobie sondy,stan osprzętu i samego silnika ,między bajki można sobie włożyć,że 740 pali tyle co 728.Nieraz słyszę też opinie na forum 5,że lepiej kupić 528i niż 520i gdyż spalanie jest na tym samym poziomie,tu czytam,że lepiej 740i bo spala tyle co 728i,czyli wychodzi na to,że silnik m52b20 spali tyle co m60b40 czy m62b44,ręce opadają.Przy dzisiejszych cenach ropy 728i z sekwencyjną instalacją gazową jest najekonomiczniejszą wersją e38.
Nur bmw e32
Opublikowano

Jak tak atakujemy to moze jednak e38 w tdsiku? Najmniejszy = najekonomiczniejszy.

Wyobraź sobie że mój dziadek miał kiedyś e34 nówke sztuke z salonu. 2.0 motor i patrz takie zrzadzenie losu paliła jak 2.5 potrafiła wypić 16l/100km, przy normlnej jeździe w mieście 12l to była norma. Zasada jest prosta za słaby silnik = wyższe spalanie niż silnik wiekszy i mocniejszy. Ale też bez przesady.

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano (edytowane)
Nikt tu nikogo nie atakuje i nikt nikomu nie robi złośliwości,to są fakty,tak jak pisałem wcześniej przy dzisiejszych cenach ropy kupno diesla a tym bardziej dużego sześciocylindrowego tdsa mija się z celem.Oczywiście,wszystko zależy od warunków jazdy,ale jeszcze nie słyszałem żeby 2.8 spaliło więcej niż 4.0 i bez przesady,że 2.8 jest silnikiem słabym,8.6 s do 100 km/h w wersji manual nawet w dzisiejszych autach jest bardzo dobrym wynikiem.Jeśli ktoś jeździ "słabym" 2.8 i lubi podeptać po gazie,przy przesiadce na 4.0 czy 4.4 napewno mniejszego spalania nie uświadczy gdyż nadal będzie deptał. Edytowane przez marek1132
Nur bmw e32
Opublikowano
zalezy tez na jakich kołach jezdzimy ,pewnie wiekszosc osob na lato ma 18,19 a nawet 21 cali opony 255/45 albo nawet szersze i spalanie wzrasta nawet o 2 -3 litry,mi w zimie pali mniej niz w lecie bo jezdze na 215/65/16 czyli standard,a lato 255/45/18 , tak wiec wiele czynnikow sie składa na to jakie mamy spalanie
Opublikowano
Dokladnie jak kolega wyżej napisał wiele czynników składa sie na spalanie. A najważniejsze to kto jaką ma noge i w jakim stanie silnik. Jak rozmawiam z ludźmi i powiem o spalaniu to zazwyczaj słysze: niemożliwe, nie ma takiej opcji, chyba coś ci się pomyliło, twoja 728 nie spali tyle co moje 1.8 16v. Na trasie przy prędkościach powyżej 140km/h moja bmw spali tyle co silnik 2.0. Wiec nie wykluczam że tak by było pomiedzy 2.8 a 4.0 powyżej 240km/h(wiecej moja chyba nie wyciągnie) ale nie miałem okazji porównać. Mam porównanie do e36 m52b20 gaz na blosie. U mnie 13 lpg w e36 12.Podobny styl jazdy. Nie wiem jak by wygłądało gdyby oba mialy sekwencję ale chyba dużej różnicy nie będzie.
Opublikowano

I tu jest wielki plus v8 :D dużej. Lato u mnie 18l i nie ma opcji niżej (Jeżdze całkiem spokojnie), zima 20 - 22 zależy od jakości mrozu. Tyle że w lato 19', a zima 16' standard czyli 215.

Duży silnik fajna sprawa, bo ciężko go zmusić tak naprawde do dużo większego spalania takimi bzdetami jak felunek. Poza tym możliwość wyprzedzania tirów ciagnac lawete jest nie do opisania i porównania.

4.0 V8 LPG 4 gen

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na trasie przy prędkościach powyżej 140km/h moja bmw spali tyle co silnik 2.0.

Owszem, pełna zgoda. Tak jest z kazdym BMW z R6, czy to e46, czy e39 , czy e38.

Tylko odpowiedzmy sobie ile razy w zyciu przejedzie sie trasą ze stałą predkoscią 140 km/h? Lub szybciej? Wiadomo, to zalezy od tego gdzie sie mieszka i gdzie jezdzi.

Np. ode mnie najblizsza autostrada jest jakies 150 km. 90% jezdze po miescie. W takich warunkach zawsze wiekszy silnik spali wiecej niz mniejszy. Szczególnie jak sie wbije w korki.

Przy stałej predkosci 140 km/h to niemal kazde BMW R6 bedzie rownie ekonomiczne, jesli nie ekonomiczniejsze niz byle kompakcik 1.6.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W takim razie nie widze sensu kupowac 728 :P niedość że osiągi marne to jeszcze pali jak 4.0 V8. Totalnie bezsensu. Ten silnik fajnie chodzi w E30 mojego kumpla ;] ale uwazam ze do 7 zupełnie nie pasuje.

Oczywiscie ze jest sens kupowac 728. Auto jest szybkie (8,6 do setki starcza). W miescie duzo ekonomiczniejsze od kazdego V8.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...