Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam posiadam bmw e34 na felgach borbet '16' tylko chcial bym zrobic naciag aby opona wystawala za nadkole opony tylnie posiadaja ringi 9cm jaka opone najlepiej zalozyc zeby fajnie wystawala i wygladala prosze o propozycje :D :D :D
"PRZEDNI NAPĘD JEST DLA DZIEWCZYNEK"
Opublikowano

O ile pamiętam to kiedyś w polskim kodeksie drogowym był punkt mówiący iż koło/opona nie może wystawać poza rant nadkola. Lepiej się dokładnie zorientuj nim sobie narobisz kłopotów bo takie coś widać od razu.

O znalazłem coś:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ

w sprawie warunków technicznych i badań pojazdów.

(Dz. U. z dnia 28 grudnia 1997 r.)

Rozdział 2: Pojazdy samochodowe i przyczepy przeznaczone do łączenia z tymi pojazdami

§ 10. 1. Pojazd samochodowy powinien być wyposażony:

9) w błotniki lub inne elementy nadwozia lub podwozia, o szerokości nie mniejszej niż szerokość opony, a w przypadku kół bliźniaczych - nie mniejszej niż odległość między zewnętrznymi krawędziami opon; ponadto błotniki samochodów osobowych i motocykli, etc etc etc..

Jak lubisz autko to dojedź max do rantu.

Opublikowano

A ja nie bardzo rozumiem...

Żeby dobrać opony do felgi trzeba znać szerokość tych felg... to jaka jest ich szerokość? w calach..

nie bardzo wiem co znacz, jakie opony żeby wystawały jeśli je chcesz naciągnąć na felgę??

Jeśli felga Tobie wystaje poza nadwozie i naciągasz mniejszy rozmiar żeby mieściła się w nadkolu to ok ( z resztą jeśli felga wystaje bo ma takie małe et to każda opona z felgą wyjdzie poza nadwozie), ale jak naciągniętą oponą chcesz wysunąć całość poza nadwozie...??

http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png