Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu na postoju zapaliła mi się kontrolka automatycznej skrzyni - wykrzyknik w kole zębatym.

Tylko raz i potem spokój.

Wczoraj jak auto zapalone stało pod garażem to zauważyłem że same włączyły się światła STOP i na desce znów to koło zębate z wykrzyknikiem. Zgasiłem i znów odpaliłem i już jego nie było.

Póżniej znów zapaliły się światła Stopu ale to kółko na desce się nie wyświetliło - kilka razy przycisnąłem hamulec i światła zgasły i było ok.

Może to ma jakiś związek z automatyczną skrynią biegów? Te samozapalające się światła STOPU.

Słyszał ktoś może o czymś takim?

Opublikowano
U mnie też raz się pojawiła ta kontrolka, na postoju ale podejrzewam że zgasiłem na D potem zamknąłem auto i otoworzyłem i już się nie zapaliła podjechałem do gościa na kompa i stwierdził błąd sporadyczny chwilowy zanik komunikacji między komputerem skrzyni a skrzynią, do dzisiaj się nie pojawił i jest dobrze, coś takiego może być spowodowane czynnikami zewn. jakimś szarpnięciem kabla ewentualnie zabrudzeniem lub zalanie wodą
Opublikowano
ale podejrzewam że zgasiłem na D potem zamknąłem auto

Tylko że jak zgasisz automat na D to nie wyciągniesz kluczyka ze stacyjki (stacyjka się blokuje). Tylko w położeniu P można wyciągnąć kluczyk po zgaszeniu. Chyba że zgasiłeś auto i zamknąłeś się w środku ;)

Opublikowano
Dobrze mówisz ,że nie mogłem wyciągnąć kluczyka na zgaszonym silniku w pozycjii D ,tylko po prostu przekręciłem z powrotem na zapłon i wrzuciłem P potem wyciągnąłem kluczyk i zamknąłem się w środku ,następnie otworzyłem i uruchomiłem silnik i kontrolka już się nie pojawiła
Opublikowano

A może ktoś wie jaki jest układ dotyczący światła stop? Gdzie jest włącznik świateł STOP? I jak idą kable?

Wydaje mi się że coś się zwiera i światła się zapalają - ale na początku układu - jakiś czujnik się zwiera, na kostce może - bo jak światła się zapalają to puszcza też blokada na skrzyni biegów i można przełączyć na np D bez wciskania hamulca.

Może woda się dostaje gdzieś - bo to mi się dzieje jak auto się nagrzewa (lód i szron puszcza) i na postoju zawsze choć to dopiero czwarty raz ( nie ma drgań od jazdy i woda nie spada i się trzyma w tym miejscu - tak podejrzewam). A może to coś co dochodzi do skrzyni się zwiera i powoduje jednocześnie błąd skrzyni. Dziś chyba pojadę pod komputer.