Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

niedawno kupiłem sobie nowe BMW ;-) i tradycyjnie nasza miłość musi zacząć się od focha ;-)

Opiszę pokrótce w czym problem.

Mam do wymiany termostat - silnik niedogrzany, maksymalnie osiąga 75st. Nie udało mi się ich (chcę wymienić oba) wymienić przed dłuższą drogą i w piątek wyruszyłem w trasę Warszawa-Berlin.

Autko zachowywało się normalnie, przyspieszało przyzwoicie i nie było z nim problemów, na autostradzie za Strykowem zapiąłem 150km/h i nic nie wskazywało, że coś się zwali.

Zatrzymałem się na jakiś postój wyłączyłem silnik. Samochód chwilę postał. Później ruszyłem w dalszą drogę.

Na niskich biegach/obrotach nie zauważyłem problemu, wyjechałem na autostradę i jak chciałem się rozpędzić, to samochód stracił moc :( maksymalna prędkość to 110km/h i przy byle górce spadała :( Zatrzymałem się na najbliższym możliwym MOPie i przegazowałem, pojawił się check engine i informacja increased emissions (lub podobny). Pomyślałem, że z powodu niedogrzania silnika nie jest w stanie przepalić DPF i pewnie dlatego muli. Postanowiłem udać się w dalszą drogę.

I tu niespodzianka, samochód miał momenty, że działał normalnie, wkręcał się na obroty, normalnie przyspieszał. Niestety potrafił równie szybko słabnąć jak uzysiwać moc, co na polskich drogach, w trakcie wyprzedzania TIRów jest mało bezpieczne :(

W drodze powrotnej, wyskoczyłem na autostradę niemiecką i silnik zachowywał się normalnie, przyspieszał jak trzeba i nie był dławiony, po jakimś czasie stracił jednak moc :( i historia zaczęła się powtarzać, czyli przez chwilę pracował ok, by za chwilę znów tracić możliwość przyspieszania.

Po jakimś czasie zgasł check engine i komunikat o emisji zniknął.

Gdzie Waszym zdaniem jest problem?

Dziś zamierzam zmienić oba termostaty, ale obawiam się, że to nie rozwiąże sprawy. Poczytałem forum i mam dwa podejrzenia:

1. brudne filtry w dolocie, o którym pisze robertbmw w tym poście: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=29414&start=30

2. zacięte cięgno turbiny, czyli temat, który przewija się w naszej części forum.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Wiem, że ciężko się diagnozuje nie widząc auta :)

pozdrawiam,

paweł

Opublikowano (edytowane)

komputer nie pokazuje problemu z DPF. Oczywiście boardcomputer :)

Pokazuje, że inspekcję trzeba zrobić za 150kkm.

No i jakby był zapchany, to chyba nie byłoby takiego cyrku, że raz działa, a raz nie.

Edytowane przez kessey
Opublikowano
Może być taki cyrk z tego co czytałem. Mierzone jest ciśnienie w DPF czy jakoś tak. Bez podłączenia do kompa możemy tylko spekulować.
Opublikowano
O jakiego typu problemie z DPF piszesz? Takim, który można naprawić, poprzez wypalenie sadzy, czy takim, który wymaga wymiany filtra? :)
Opublikowano
No to w takim razie komputer podłączysz i będzie wszystko jasne. Z forum raczej będą tylko przypuszczenia.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zapomniałem napisać rozwiązanie problemu :)

Problem z mocą wynikał z cięgna turbiny. Panowie w warsztacie coś poprawili bez wymieniania turbo i póki co jest dobrze :)

Opublikowano
Zapomniałem napisać rozwiązanie problemu :)

Problem z mocą wynikał z cięgna turbiny. Panowie w warsztacie coś poprawili bez wymieniania turbo i póki co jest dobrze :)

Możesz kolego przybliżyć co poprawili?.Wielu z nas na pewno jest ciekawych co konkretnie się popsuło i co było wymienione lub naprawione :?:

Opublikowano

Nie ja to robiłem, więc trudno mi jednoznacznie powiedzieć.

Nic nie wymienili, przesmarowali i zabezpieczyli jakiś element, który nazwali cięgnem turbiny. Podobno był mocno zabrudzony. Niestety szczegółów nie znam. Na forum widziałem kilka postów, że z tym cięgnem są problemy.

pozdrawiam,

Paweł