Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich mam takie pytanko kupiłem E36 compacta 318ti rok 95 i chciałbym się dowiedziedz czy w tym silniku jest pasek rozrządu czy łańcuch. Z góry dziękuje i czekam na odpowiedz. Pozdrawiam
Opublikowano

musisz. Zerwanie łańcucha jest bardzo widowiskowe :D

Łańcuch jak każdy inny napęd się zużywa. W moim 325i mam 328tyś najechane i rozrząd jest w przyzwoitym stanie. Być może wymieniany. Może oryginalny. Nie wiem ale jest OK. Ważne żeby ślizg łańcucha i napinacz był w dobrym stanie. Ich uszkodzenie mocno niszczy łańcuch.

Jak dochodzą jakieś dodatkowe dźwięki z okolicy rozrządu to zdejmij dekiel i sprawdź czy łańcuch jest napięty, w jakim jest stanie, sprawdź zęby na kołach i działanie napinacza (czy płynnie się porusza), stan ślizgów łańcucha.

Podstawowym sposobem jest "na ucho". Jak jest cicho to nie jest źle. Jak jest głośno to jest bardzo źle.

Opublikowano
silnik cichutko pracuje nic nie słychać żeby coś dzwoniło auto ma przejechane 200 tyś kupione w niemczech i tam było serwisowane i nadal jest bo mieszkam tam i zarejestrowany jest w niemczech.
Opublikowano

no to myślę ze jest OK. Jednak przy np. wymianie uszczelki pod deklem zaworów skontroluj stan rozrządu. Zajmie ci to 5 minut a możesz zaoszczędzić silnik.

Co do 200tyś przebiegu...

80% samochodów ma takie przebieg bez względu czy ma 7, 10, czy 20 lat... i wszystkie sprowadzone z Niemiec od Hansa urodzonego w 1937r.

Liczy się stan auta a nie przebieg. Mój jak pisałem ma prawie 330 tyś i też jedzie. :wink:

Opublikowano
Jak już pisałem mieszkam w niemczech kupiłem go tutaj i zarejestrowany jest też w niemczech a stan auta oceniam na dobry z plusem nie mówie że jest wzorowy, właścicieli miało to auto tylko trzech no i ma książkę serwisową w której ostatni serwis był robiony przy 180 tyś pod koniec 2009 roku myśle że jest ok