Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem, otóż zepsuł mi się niedawno kupiony siłownik centralnego zamka i mam pewne podejrzenia, że sam zamek może się jakoś blokować i dlatego siłownik uległ uszkodzeniu. Chcę więc wyjąć i wyczyścić zamek. Nie mam jednak za bardzo pomysłu jak to zrobić i liczę na to że mi pomożecie :) . Wiem że trzeba wykręcić 3 śruby i z tym raczej nie będę miał problemu. Problem się zacznie, gdy będę musiał odłączyć te wszystkie cięgna, co idą do klamek i regla. Jak je odłączyć przy wyjmowaniu i jak podłączyć przy montowaniu zamka na powrót w drzwiach? Tam jest strasznie mało miejsca, a do tego nie można jednocześnie patrzeć w drzwi i mieć tam rękę... Macie dla mnie jakieś rady, które pomogą mi przy tej trudnej operacji? Ile czasu może mi zająć wyjęcie i włożenie tego zamka?

Pozdrawiam, Karol

http://img837.imageshack.us/img837/3526/5vk4.jpg
Opublikowano (edytowane)
Witam

Mam taki problem, otóż zepsuł mi się niedawno kupiony siłownik centralnego zamka i mam pewne podejrzenia, że sam zamek może się jakoś blokować i dlatego siłownik uległ uszkodzeniu. Chcę więc wyjąć i wyczyścić zamek. Nie mam jednak za bardzo pomysłu jak to zrobić i liczę na to że mi pomożecie :) . Wiem że trzeba wykręcić 3 śruby i z tym raczej nie będę miał problemu. Problem się zacznie, gdy będę musiał odłączyć te wszystkie cięgna, co idą do klamek i regla. Jak je odłączyć przy wyjmowaniu i jak podłączyć przy montowaniu zamka na powrót w drzwiach? Tam jest strasznie mało miejsca, a do tego nie można jednocześnie patrzeć w drzwi i mieć tam rękę... Macie dla mnie jakieś rady, które pomogą mi przy tej trudnej operacji? Ile czasu może mi zająć wyjęcie i włożenie tego zamka?

Pozdrawiam, Karol

Witam ja bym stawiał ze siłownik ze sie skonczył a nie zamek,ale do załozenia siłownika i tak czeba wykrecic zamek.A wiec sciagnac tapicerke uwazaj na plastikowe wciski w tapicerce lubia pekac delikatnie podwazaj.Zakładam ze masz jako takie pojecie,wykrecic te 3sruby poswiec sobie lampa wychacz ciegna ze zamka sa dwa bodajze nie pamietam juz dokładnie.Ale niema tragedi jak bedziesz miał ciegna wypiete to masz dojscie do zamka.Siłownik jest wpiety od góry zamka wypinasz go i po sprawie :cool2: Troche sie czeba nagimnastykować jak ktos to robi pierwszy raz.Ale dla chcacego nic trudnego,wyjecie zamka wymiana słownika to jakies 20min włożenie 30min jak ktos juz to wczesniej robił.Dasz rade powodzenia :cool2:Używka siłownik na alegro około 20zł

Edytowane przez ŁYSY.BMW.E36
Opublikowano

Jak to wszystko wygląda w środku to ja wiem, bo zaglądałem tam setki razy :). Spróbuję za tydzień się z tym zmierzyć ...

PS. Wcale do założenia siłownika nie trzeba wyjmować zamka- wiem, bo dwa razy już to zrobiłem :mrgreen:

http://img837.imageshack.us/img837/3526/5vk4.jpg
Opublikowano
Jak to wszystko wygląda w środku to ja wiem, bo zaglądałem tam setki razy :). Spróbuję za tydzień się z tym zmierzyć ...

PS. Wcale do założenia siłownika nie trzeba wyjmować zamka- wiem, bo dwa razy już to zrobiłem :mrgreen:

No nie musisz go wyciagac całkiem czeba go wykrecic i wypiac ciegna zeby było normalne dojscie bo bez tego to ja nie wiem jak to robisz to niezle sie musisz nameczyc zeby go wypiac i wpiac.Tez to robiłem kilka razy no ale każdy ma swoje sposoby.Pozdrawiam :lol: