Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dobra zapytam Was bo sam już nie wiem o co kaman. :mad2:

Jak w tytule od około 2 miesięcy mam taki "fajny" błąd : Fuel trim bank 2, permissible range exceeded (obdII: P1189; EUIII:P0173) czyli przekroczony zakres.

Teraz moje pytanie zakres czego? dodam że sprawdzenia dokonałem Lunchem, gdyż w ostatnim czasie nie mam dostępu do innego kompa.

objawy "zewnętrzne" tego błędu to brak płynnego przejścia z obrotów jałowych na wyższe szarpie silnikiem. inne objawy to przy pracy na benzynie sonda za katalizatorem (bank2) pokazuje cały czas bogatą mieszankę, pozostałe sondy pokazują prawidłowe parametry i pracują płynnie. po przełączeniu na gaz wszystko pracuje normalnie czyli sondy pokazują normalne wartości i auto płynnie wkręca się na obroty.

jeszcze jedna rzecz którą zauważyłem to korekcje krótko terminowe Bank1 - (-0,7%), Bank2 - (-0,5%), długoterminowe Bank1 - (-1,05%) Bank2- (+3,36%) skąd taka rozbieżność?

czy ktoś wie co może być tego przyczyną, jakieś sugestie, porady

za wszelkie będę wdzięczy.

PS. sprawdzone odmy, przepustnica, krokowiec, świece, filtry w tym paliwa i ciśnienie na pompie wszystko wymienione wyczyszczone i trzyma parametry

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)
Opublikowano

dodam jeszcze że skasowanie błędu nic nie pomaga i po 2 godzinach jazdy z podpiętym kompem nie ma błędu, na drugi dzień też bez błędów po tygodniu znowu jest ten sam błąd i tylko ten.

odłączenie aku na noc i jazda na benzynie (już cały zbiornik wyjeździłem) nic nie pomaga.

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)