Skocz do zawartości

318is Problem ze Skrzynią Biegów, brak 2, 4;

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy,

Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum chciałem wszystkich przywitać.

Dzisiaj miałem nie miłą niespodziankę. Przy dosyć szybkim przełączeniu na 2 bieg coś prawdopodobnie się gdzieś uszkodziło w mechanizmie wybierania biegów. Lewarek jest luźny, nie mogę wbić 2 i 4 biegu. R, 1, 3, 5, pracują ale nie tak jak powinny. Mogę je włączyć ale tylko po nacelowaniu i mocnym dopchnięciu lewarka do przodu ( praktycznie do końca ). Skrzynia nie wyje ani się nie tłucze i ogólnie da się jechać ale lewarek nie pracuje tak jak powinien. Nie da się wyczuć oporów w pracy lewarka po układzie H. Wygląda to podobnie jak w starych Ikarusach :). Lewarkiem można mieszać na skos, w prawo, w lewo nigdzie się nie blokuje. Ciężko jest wyrzucić z biegu już zakleszczonego, trzeba bardzo mocno pociągnąć do tyłu i praktycznie wyskakuje bieg dopiero przy samym końcu w miejscu np. biegu 2 lub 4.

Dodam, że nie było żadnych zgrzytów czy trzasków i skrzynia nie wyje ani nie stuka.

Czy może ktoś z Was się z czymś takim spotkał? Bardzo proszę o pomoc.

J

eżeli ktoś z kolegów może pamięta podobny temat to bardzo proszę o link, szukałem ale wyszukiwarka zwraca głownie problemy z automatyczną skrzynią biegów albo z goniącym lewarkiem.

Pozdrawiam,