Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hmm ok dzieki . Jak pytalem o czesci z najlepszej pulki to zaproponowali zimermana zobaczymy jeszcze a i tak chcem jeszcze tloczki zregenerowac zeby byc pewny na 100% :)
  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie, ja tyle się mordowałem z krzywymi tarczami, że szkoda gadać. I to nie tylko w E53, a również w Passacie. Jak się okazało, zawsze problemem były klocki! Oczywiście przy zakładaniu nowych tarcz, piasta musi być wyczyszczona na błysk, a po założeniu sprawdzamy bicie tarczy czujnikiem zegarowym. Max 0,05 mm - ja się mieszczę z reguły w 0,03 mm.

tutaj jeszcze mój stary filmik z pomiarów bicia na passacie: https://www.youtube.com/watch?v=fTDTAxeGhLg

Najlepszym zestawem na jakim jeździłem to tarcze Zimmermann Sport CoatZ + klocki HPS Hawk Performance. Katowałem je hamowaniem z 250km/h do 0 i wytrzymywały bez problemu, wolno się zużywały i nie pyliły zbytnio. Niestety trzeba się liczyć z wydatkiem 1200 zł tarcze i 1000 zł klocki. Jak ktoś chce trochę oszczędzić to mogę polecić klocki TRW - dobrze pracują z w/w tarczami, nie piszczą i nie krzywią tarcz, niestety ze względu na to, że są miękkie - trochę pylą (obecnie jeżdżę na takim zestawie). Zdecydowanie odradzam klocki ATE! To one pokrzywiły mi 3 komplety tarcz (Zimmermann Sport CoatZ, Textar, ATE PowerDisc) i w dodatku piszczały jak szalone.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Odśnieżę trochę temat

Czy ktoś ma dostęp albo może pożyczyć ewentualnie jaki warsztat dysponuje miernikiem zegarowym to pomiaru bicia tarcz w Warszawie ew. okolice.

Z góry dzięki z info.