Skocz do zawartości

[E34] 525 IX M50B25 vanos utrata mocy i szarpanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przeczytałem mnóstwo postów ale może ktoś z Was miał coś takiego jak ja i będzie mógł mi pomóc bo jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.

Mam taką przypadłość, podczas jazdy nagle samochód traci moc tak jakby miał zgasnąć i szarpie da się jechać ale strasznie się rozpędza (brak mocy i dławienie) na wolnych obrotach jest OK. Pierwszy raz jak mi się to zdażyło to dosłownie na parę sekund i dalej było OK (to było w wakacje podczas potężnej ulewy myślałem, że może coś się zalało i na chwilę coś zaszwankowało).

Następny raz jakiś miesiąc nawet nie cały temu znowu podczas jazdy w deszczu nagle to samo ale już nie odpuściło zaraz. Dojechałem do domu ledwo ledwo, na drugi dziń nie jeździłem, następnego dnia pojechałem do mechanika przejechaliśmy się, podłączony został komputer (pokazało zwarcie zaworu odpowietrzającego zbiornik paliwa i sondę) odpieliśmy nawet tłumiki aby sprawdzić czy przypadkiem nie katalizator się rozsypał ale nic to nie dało sprawdziliśmy ten zawór niby OK ale jeszcze sprawdzę tak jak ktoś pisał mi jak to zrobić. Podczas powrotu od mechanika nagle samochód odzyskał moc na chwilę potem jeszcze raz i już pozostało OK do dzisiaj. Dzisiaj rano znowu był problem kilka razy ale później ju nie. Dodam, że jak było dobrze to odpiałem wtyczkę od zaworu i po odpaleniu nie było różnicy. Sonda była wymieniana w sierpniu ale na uniwersalną (przed wymianą sondy nie było takich objawów oprócz tego jednego razu na chwilę) przepływomierz raczej OK bo po odłączeniu go auto gaśnie. Szczelność układu doprowadzenia powietrza też chyba nie ma na to wpłwu miałem kiedyś prawie na pół przerwaną gumę od przepływki do przepustnicy i nic takiego się nie działo.

Podczas tego spadku mocy przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i wrzuceniu na luz falują obroty i dopiero po całkowitym zatrzymaniu uspokajają się.

Zauważyłem też, że gdy się to stanie to jeśli zmienię bieg np. z 3 na 2 (czyli na niższy) jest powrót do normalnej pracy nawet na długo, bo tak jak piszę nie mam tej przypadłości non- stop.

Nie mam gazu.

Proszę o sugestie i ewentualne porady a może ktoś już się z czymś takim spotkał i wie o co chodzi.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

Strzewka

Opublikowano
Miałem podobne objawy jak wysiadła mi sonda lambda. Ustawiała się zła mieszanka i silnik w ogóle nie miał mocy i falowały obroty. Po wymianie sondy zniknął ten problem. Wcześniej miałem sondę oryginalną boscha przez ok 6 miesięcy.
Opublikowano
Teraz mam Boscha 0 258 005 322. Kupowałem ją w sklepie w Szczecinie za jakieś 230 zeta. W warsztacie chcieli ode mnie 360 zeta :)
Opublikowano
Troche dziwne ze po odlaczeniu przeplywki auto gasnie, sugeruje to uszkodzenie map w ECU ja bym wymienil kompa przynajmniej na probe :wink:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Witam

Sugerujesz aby wymienić komputer o który chodzi ten który jest z prawej strony przy mocowaniu amortyzatora w komorze silnika pod czrną pokrywą?

Dodam jeszcze, że wzrosło mi spalanie już gdzieś tak od ponad roku pali mi więcej w mieście wcześniej spalała do 13l teraz ponad 16 a ostatnio ponad 18 i w te mrozy 20. Na trasie było OK tak jak zawsze ok 10l.

Wracając do komputera to czy w 525 ix z napędem 4x4 był inny?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Rozwiązałem swój problem postanowiłem napisać co było przyczyną takiego zachowania aby wątek miał sens.

Kiedyś miałem zalany komputer zatkał się odpływ pod nim no i przy porządnym deszczu jak samochód stał niefortunnie pochylony akurat w tą stronę zalało komputer i przekaźniki które się tam znajdują. Mechanik reaktywował mi komputer i uruchomił samochód bez problemu po tym osuszaniu.

Teraz okazało się, że wilgoć zostawiła jednak swoje piętno i po oczyszczeniu delikatnie styków przekaźników i popsikaniu ich kontaktem samochód wrócił do normalności, żadnego szarpania czy dławienia.

Podjadę jeszcze do mechanika aby sprawdzić co pokarze jeszcze komputer.

Pozdrawiam