Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No niestety dopadło to i mnie. Muszę podładować. Jak go wyjąć z bagażnika. Tam na wierzchu jest plastik, który nie bardzo wiem jak zdjąć. Ktoś to przerabiał?

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
W wersji przed liftem są zaczepy na dłuższych bokach akumulatora, które jakby go opasają. Radzę użyć długie płaskiego śrubokręta aby troszkę nagiąć i poluzować zacisk. Odkręcasz klemy i po sprawie. Uważaj tylko żeby nie uszkodzić kabla, który dochodzi z lewej strony do takiej małej puszki połączonej z tym plastikiem. Pod nim znajduje się nabój, który przerywa obwód podczas wypadku.
Opublikowano
Podobno do ładowania nie wyciąga się akumulatora, tylko podłącza się prostownik pod specjalne punkty pod maską + jest zabezpieczony czerwonym kapturkiem a - masa jest niedaleko tak jest przynajmniej w wersji po lifcie. Unikniesz wtedy problemów z elektroniką przy ewentualnym chwilowym braku zasilania. Takie info dostałem kiedyś z ASO .
Opublikowano

Ja ostatnio wymieniałem akumlator , bo już świeży nie był ( 4 lata ) a jak dłużej pograłem na postoju miewał chwilę zawahania dlatego teraz założyłem nowy z większą poemnością . Wymiana jest prosta nie miałem żadnych problemów

Co do odpinania akumlatora , robiłem to już kilkukrotnie i nie miałem problemów z elektroniką jedynie programowanie szyb i ustawienie daty godziny .

Opublikowano
Czytałem w necie o ładowaniu bez wyjmowania i podobno bywają takie przypadki, że jak jest przepięcie to poduchy potrafią wystrzelić więc wolałem zdjąć minusową klemę i ładować bez wyjmowania.

E30, E36, E60, E87, F48

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
hmm.. a nie jeździsz w ciągłym strachu, że nagle autko poduszką ci bez ostrzeżenia w twarz wybuchnie :duh: w życiu nie słyszałem wielu tego typu bzdurnych opinii. a baterię najlepiej ładowac cyfrowym prostownikiem poprzez podłączenia pod maską - przy baterii dłubiemy najlepiej tylko podczas jej wymiany.