Skocz do zawartości

[E60] 19" 8,5JJ jakie ET zeby wygladalo 'mesko' ? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupilem felgi 19" DOTZ mugello ktore wczesniej jezdzily na E46 coupe wszystkie 19x8,5 ET35.

Pasowac pasuja na auto... ale wiadomo, z ET35 wygladaja conajmniej zenujaco :)

Z tego co wyczytalem w necie fabryczne felgi maja inne ET z tylu ale inna tez szerokosc...

W moim przypadku (niestety) wszystkie kola maja 8,5" szerokosci.

Musze kupic dystanse - to pewne - chcialbym sie tylko poradzic jakiej wielkosci zeby je ladnie odsadzic na zewnatrz,

nie robiac sobie jednoczsnie problemow z obcieraniem o nadkola przy pelnym skrecie ?

Mam tez nizsze sprezyny ale jeszcze nie zdarzylem ich zalozyc na auto.

Opublikowano

20mm, zawieszenie strasznie dostanie, bo takie dystanse beda bardzo ciezkie.

Z 8.5" na tylnej osi E60 nie bedzie wygladalo mesko, mesko wyglada z felga 10"-10.5".

Najlepiej byloby gdybys sprzedal te felgi komus z 3er i poszukal czegos dedykowanego do E60.

Opublikowano
  • Autor

zdaje sobie sprawe z tego, ze meskie rozmiary zaczynaja sie powyzej 10" :wink:

(swoja droga mam 12,5 w drugim aucie ale to overkill do diesla :lol: )

sama masa dystansu z alu nie bedzie wielka, bardziej bym sie martwil tym, ze przesunie sie na zewnatrz 'srodek kola'

20mm tam wejdzie bez problemu, myslalem o 25 co by dalo 'ET10' ma ktos fote jak by wygladalo E60 z takim offsetem ?

PS. kola pewnie za jakis czas zmienie na E46 19" CSL ew. 19" M6 ale na razie zostaja te.

Opublikowano

sama masa dystansu z alu nie bedzie wielka, bardziej bym sie martwil tym, ze przesunie sie na zewnatrz 'srodek kola'

Calosc bedzie wazyla sporo, felgi, ktore wybrales nie naleza do lekkich, a dystans to bedzie jakies dodatkowe 3-4 kg. Na pewno bedzie wazylo znacznie wiecej niz felga z prawidlowym ET i waga jest tym co odczuje diesel, a nie szerokosc felgi.

20mm tam wejdzie bez problemu, myslalem o 25 co by dalo 'ET10' ma ktos fote jak by wygladalo E60 z takim offsetem ?

25mm tez nie bedzie robilo problemu, musisz tylko poszukac sensownych dystansow, najwiekszy wybor jest w grubosci 20mm, dlatego, to wlasnie takie Ci polecilem.

PS. kola pewnie za jakis czas zmienie na E46 19" CSL ew. 19" M6 ale na razie zostaja te.

19" z CSL beda wymagaly jeszcze grubszych dystansow na przedniej osi ;)

Opublikowano
  • Autor

3/4kg dystans z alu ? bez przesady...

ok, w takim razie spytajmy inaczej jakie mozna zastosac max niskie ET w regularnym (nie M5) E60 przy feldze 8,5"

sowja droga przydal by sie na a forum taki temat zeby kazdy wklejal fote i patrametry kol.

Opublikowano

Tak, zobacz tutaj http://www.amazon.com/Eibach-90-4-25-025-2-Pro-Spacer-Wheel-Spacer/dp/B000TYR8M0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=automotive&qid=1290512833&sr=1-1 , jest podana waga kompletu 20mm, 6.4 lbs czyli dosyc podobnie do tego co napisalem.

Wynika to z budowy tego typu dystansow

http://gwerks.files.wordpress.com/2009/08/eibach-pro-spacers3.jpg

ciensze, przelotowe sa oczywiscie sporo lzejsze.

ok, w takim razie spytajmy inaczej jakie mozna zastosac max niskie ET w regularnym (nie M5) E60 przy feldze 8,5"

Spokojnie moze zejsc do ET10, jezeli nie masz planow co do obnizania E60.

Opublikowano
  • Autor
mam, mam... -30mm sprezyny, tylko jeszcze nie zalozone na auto.

Edytowane przez brtl

Opublikowano
Na przodzie musisz ograniczyc sie wiec do 20mm (czyli ET15), na tyle mozna bardziej poszalec 25mm-30mm nie bedzie problemem (ET5-ET10).
Opublikowano
  • Autor

Ok, dzieki wielkie za odpowiedz, jak tylko poskaldam to do kupy, zaloze wczesniej wspomniany temat ze zdjeciami,

mam nadzieje ze sie rozwinie, bardzo przydatna rzecz przy wymianie felg w aucie !

Opublikowano

Tak, zobacz tutaj http://www.amazon.com/Eibach-90-4-25-025-2-Pro-Spacer-Wheel-Spacer/dp/B000TYR8M0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=automotive&qid=1290512833&sr=1-1 , jest podana waga kompletu 20mm, 6.4 lbs czyli dosyc podobnie do tego co napisalem.

Nie ściemniaj, proszę Cię bardzo! Te 6,4 funta to waga kompletu, czyli 1 dystans będzie ważył w okolicach kilograma. W zeszłym roku jeździłem na dystansach 50mm i nie ważyły 4kg na pewno. W okolicach 3kg to być może.
Opublikowano
]Nie ściemniaj, proszę Cię bardzo! Te 6,4 funta to waga kompletu, czyli 1 dystans będzie ważył w okolicach kilograma. W zeszłym roku jeździłem na dystansach 50mm i nie ważyły 4kg na pewno. W okolicach 3kg to być może.

Przeciez napisalem, ze chodzi mi o komplet (zobacz co zacytowales), czyli 2 szt., wiec nie rozumiem uwagi?

Opublikowano
  • Autor

Moje beda przelotowe, bez nagwinowanych tulejek i drugiego kompletu srub,

fabryczne wymieniam na dluzsze. Wiec procentowo, w stosunku felga + opona,

waga dystansu to nie bedzie nawet 10%.

Wiadomo najlepiej jest kupic nowe kola z dobrym ET...

Ale nie zawsze sa na to fundusze ;)

Opublikowano
Przeciez napisalem, ze chodzi mi o komplet (zobacz co zacytowales), czyli 2 szt., wiec nie rozumiem uwagi?

Nie. Napisałeś wyraźnie:

dystans to bedzie jakies dodatkowe 3-4 kg

A to jednoznacznie sugeruje wagę 1 sztuki. I wydaje mi się, że większość zainteresowanych tak to właśnie zrozumiała.

Opublikowano

Nie. Napisałeś wyraźnie:

dystans to bedzie jakies dodatkowe 3-4 kg

A to jednoznacznie sugeruje wagę 1 sztuki. I wydaje mi się, że większość zainteresowanych tak to właśnie zrozumiała.

Dobrze Yatzku, pomylilem sie w pisowni, jestem jednak daleki od sciemniania. Zreszta po co w takim razie wrzucalbym link do wagi kompletu? :roll:

Opublikowano
  • Autor
mam dystans 25mm przelotowy z innego auta, zwaze go dzisiaj i na tym chyba zakonczymy ta dyskusje :lol:
Opublikowano
  • Autor

http://bartek.evan.pl/dystans_waga.jpg

wiec przy wadze felgi z opona, jest to jakis niewielki procent calosci.

jak komus sie chce niech policzy dokladnie :)

Opublikowano
jestem jednak daleki od sciemniania
To akurat wiem :) Ale sam wiesz, jak łatwo internetowi "mędrcy" podłapują nieścisłości i robią z nich potem jedynie słuszne wytyczne dla wszystkich...