Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jak w temacie chciałbym zwiekszyc moc w moim bmw jakies propozycje? Aha i mam pytanie co daje szpera?!
Opublikowano

Może najpierw jaką kwotę jesteś przeznaczyć na ten cel, to się dowiesz co możesz zrobić. Ale jak kwota będzie za niska to się dowiesz że nie ma sensu :mrgreen:

Szpera to układ różnicowy o ograniczonym poślizgu, umożliwiający efektywniejszy rozdział momentu obrotowego przekazywanego na koła. :search: w wikipedii :mrgreen:

Opublikowano
ale kto by mi to tak pieknie wytlumaczyl jak nie ty ... kwota Hmm .. mam na to meisiecznie okolo 800 pln a niechce sie z nia zegnac myslalem o silniku 5 litrów v12 ...
Opublikowano
No to już na dzień dobry myślisz o swapie. Tu Ci nie pomogę - raz że nie miałem z tym praktycznego kontaktu tylko się tym interesuję, a dwa że nie mieszkam w Polsce i kosztów nie znam. Na forum są osoby które mogłyby dokładnie podać pełny zakres wymaganych zmian przy swapie i ich kosztów. Jeśli jednak myślisz o lekkim szlifie w obecnym aucie na początek to podstawą sensownego początku jest polerka dolotu, gniazd i kolektora wylotowego, polerka głowic (planowanie odradzam - skraca żywotność silnika) itd. W zależności od kwestii koszta/chęci, to może kompresor.. Ale nie wiem czy nie wyszłoby lepiej po prostu kupić model z mocniejszym silnikiem.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Po pierwsze sprawdź w jakiej kondycji jest Twój silnik. Jeśli chcesz grzebać to podstawą jest zdrowe serce inaczej będziesz zbierał korbowody z ulicy.