Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj podczas jazdy zaświeciła mi się na czerwono kontrolka "zużycie okładzin hamulcowych". Pomogło ponowne uruchomienie silnika - kontrolka już nie świeciła. Lecz dziś z rana ponownie się zapaliła i już nie gaśnie, pali się non stop.

Teraz pytanie :

Co może się z tym wiązać? Może być tak że np. klocki są ok ale coś innego uległo awarii?? Czy definitywnie klocki są do wymiany, a oprócz nich coś jeszcze przy okazji??? Ogólnie - jakie są opcje? Co się mogło stać?

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możliwości są dwie, okładziny do wymiany (oczywiście razem z czujnikiem zużycia) albo zepsuty sam czujnik (urwana wiązka, brudna wtyczka). Wszystko idzie sprawdzić namacalnie.
Opublikowano

Dzięki bardzo za expresową odpowiedź. Wobec tego mam jeszcze 2 pytania :

-Ile czasu mogę ewentualnie pojeździć z tą kontrolką?? Bo nie wiem kiedy mechanik da mi termin.

-Czy można wymienić tylko przednie klocki, czy aby błąd zniknął to muszę wymienić także tył?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli system jest ten sam co w e46, to czujniki masz dwa, przy przednim lewym i tylnym prawym kole. Co oznacza, że jeśli zużyły się klocki z przodu, to wymieniasz tylko przód. I analogicznie z tyłu. Ja zawsze przyjmuję na własny użytek zasadę, że prześmigać mogę ok. 1000km. Ale to tylko moje założenie.

Jak to jest na ten przykład z bębnami, to już muszą się wypowiedzieć osoby obeznane ze36.