Skocz do zawartości

320d - Dokupienie drugiego kluczyka i........

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanko, czy przejdzie taki numer, że kupię oryginalny używany kluczyk z transponderem z innej buni, dotnę i zamienię grot, a następnie z tym "innym" transponderem zaprogramuję kluczyk tak aby odpalał moje auto. Jeżeli da się, to w jaki sposób zaprogramować kluczyk z tym "dzikim" transponderem.
Opublikowano

oryginalne transpondery są nieprogramowalne ale nowy, czysty transponder kosztuje coś koło 8zł

Mam tylko pytanie, w jaki sposób transponder łączy się z grotem? (o ile się łączy.... nie mogę znaleźć informacji w jaki sposób działa immobiliser)

Opublikowano
Mam pytanko, czy przejdzie taki numer, że kupię oryginalny używany kluczyk z transponderem z innej buni, dotnę i zamienię grot, a następnie z tym "innym" transponderem zaprogramuję kluczyk tak aby odpalał moje auto. Jeżeli da się, to w jaki sposób zaprogramować kluczyk z tym "dzikim" transponderem.

Jeśli będziesz w stanie zamontować poprawnie grot to wydaje mi się że zda to egzamin. Jeśli chodzi o programowanie to nie programujesz kluczyka tylko wprogramowujesz (dodajesz) kluczyk do modułu EWS.

Do kolegi "juki" - Transponder nie łączy się z grotem , nie ma takiej potrzeby. Będąc w kluczyku po włożeniu do stacyjki znajduję się w polu magnetycznym anteny/cewki. Działa podobnie jak zbliżeniowe karty RFID.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

Ok czyli transponder nie jest wlutowany na żadną płytkę?

Czy będę mógł go po prostu przekładać z jednego klucza do drugiego? Gdzieś się natknąłem że w przypadku nowych kluczy(chodzi mi o te w kształcie rombu) są przymocowane na stałe :/

Opublikowano
Ok czyli transponder nie jest wlutowany na żadną płytkę?

Czy będę mógł go po prostu przekładać z jednego klucza do drugiego? Gdzieś się natknąłem że w przypadku nowych kluczy(chodzi mi o te w kształcie rombu) są przymocowane na stałe :/

Tu masz fotkę rozebranego kluczyka - niestety bez pilota.

http://img109.imageshack.us/img109/980/p1050952.th.jpg

Układ PCF7930 - przyklejony na silikon. TUTAJ opis podobnego PCF7935.

Muszę cofnąć poprzednią wypowiedź odnośnie kodowania kluczyka - pomyliłem z kodowaniem pilota w kluczyku.... :oops:

Jak najbardziej transpondery w kluczyku się programuje... ale to już wymaga odpowiedniego sprzętu.

Transponder możesz przekładać z kluczyka do kluczyka pod warunkiem że jest to twój transponder a grot masz dorabiany pod zamek... odwrotnie wiąże się to z programowaniem transpondera.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted: