Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

chcialem skasowac wczoraj inspekcje znanym wam pewnie sposobem,czyli przez zmostkowanie wtyku diagnostycznego nr 7 z masa.NIestety operacja nie powiodla sie,nie wiem dla czego :wink:

Stalo sie jednak cos czego sie nie spodziewalem a mianowicie pixele na wyswietlaczu zegara zaczely dzialac w 100%,ma ktos na to racjonalne wytlumaczenie?

Ciesze sie z tego poniewaz zaoszczedzilem pare zlotych na wymianie,ktora mialem zrobic,inspekcje bede musial skasowac chyba carsoftem.

Opublikowano

Wpisz w wyszukiwarce "inspekcja", "inspekcja olejowa"...

W skrócie wygląda to tak: odkręcasz pokrywkę gniazda diagnostycznego, które jest pod maską obok kielicha amorka, bierzesz kawałek kabelka, prosisz kogoś o pomoc aby wsiadł za kierownicę, ZAMKNĄŁ DRZWI KIEROWCY, przekręcił kluczyk w pozycję II (aby zaświeciły się kontrolki). Wtedy Ty łączysz kabelkiem piny gniazda diagnostycznego oznaczone numerami 7 (inspekcje) i 19 (masa) na około 12 s.... To wszystko...

Opublikowano

Łączysz PIN 7 (service indicator) z masą - gdzieś na budzie, albo z PIN 19 (czyli masa).

Kilka razy kasowałem inspekcję i zawsze musiałem znaleźć DOBRĄ masę na budzie, bo na P 19 nigdy nie działało.

Opublikowano
Łączysz PIN 7 (service indicator) z masą - gdzieś na budzie, albo z PIN 19 (czyli masa).

Kilka razy kasowałem inspekcję i zawsze musiałem znaleźć DOBRĄ masę na budzie, bo na P 19 nigdy nie działało.

A u mnie zawsze dawało radę i ukumplowi też tak kasowałem. Kawałek cienkiego przewodu zwarcie obwodu na około 10s i gotowe. Ale jest kilka szkół kasowania tą metodą: jedni piszą żeby wpierw zewrzeć obwody a dopiero później kluczyk przekręcić na zapłon a inni że najpierw zapłon a dopiero później zwieranie. Tak czy siak u mnie zadziałało a zwierałem po zapłonie. Jeszcze sobie przypomniałem że ktoś kiedyś pisał aby przy wykonywaniu tej czynności zamknięte były wszystkie drzwi i szyby, ale czy ma to jakieś znaczenie???tego sam nie wiem

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.