Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W mojej e46 jest fabryczna zmieniarka ale jak ją kupowałem nie było magazynka. Zakupiłem więc na allegro ale okazało się, że nie pasuje bo jest do nowszego modelu (tak na marginesie to mogę go komuś odsprzedać kto potrzebuje). Kupiłem więc całą zmieniarkę uszkodzoną z magazynkiem. Wydłubałem z niej magazynek i włożyłem do swojej zmieniarki. Pasuje zmieniarka oddaje magazynek bez problemu ale jak chce w radiu przełączyć na płytę pojawia się napis NO MAGAZINE. Jak włożę magazynek do zmieniarki to nic się nie dzieje cisza (oczywiście z płytami) a jak wyjmuje magazynek to mechanizm w zmieniarce lata góra dół jak by szukał płyty. Miał ktoś może podobny problem albo może ktoś wie co może być przyczyną????

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mogła zawiesić się zmieniarka przez jazdę bez magazynka ale wtedy raczej powinno być 'NO DISC'. Może mechanizm nie wykrywa jednak magazynka.
Opublikowano
No więc tak postanowiłem wyjąć tą zmieniarkę i zobaczyć czy jest prawidłowo podłączona. Okazało się, że jest uszkodzona jedna kostka ta do której dochodzą 3 przewody (wyszły z niej kable). Po kilku kombinacjach udało mi się to prawidłowo podłączyć zmieniarka reaguje (oddaje magazynek itd) jednak teraz po wciśnięciu na radiu przycisku mode widzi tylko kasetę a zmieniarki w ogóle nie. Może to winna tej drugiej kostki??? Dodam jeszcze że zmieniarka była przykręcona tylko na jedną śrubę i też nie do końca. A czy możliwe jest żeby zmieniarka "wyprogramowała" się z radia i że trzeba ją zaprogramować kompem????? Magazynek jest na pewno dobry bo zmieniarka jaką kupiłem jest identyczna jak moja, a po za tym w magazynku chyba nie ma żadnych części mechanicznych które mogły by się uszkodzić w taki sposób żeby zmieniarka nie widziała magazynka. Jakieś sugestie?????
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie.

Postanowiłem odświeżyć wątek. Dzisiaj zabrałem się ponownie za naprawę zmieniarki. Wymontowałem ją ponownie i dorobiłem kostkę o której wcześniej pisałem. Zmieniarka zagadała i nawet komunikuje się z radiem. Tu jednak pojawił się problem. Zmieniarka nadal nie widzi magazynka.

Wygląda to tak:

Po wyjęciu magazynka zmieniarka jak by skanowała w poszukiwaniu płyty. (dzieje się tak przy wyjmowaniu magazynka)

Gdy włożę magazynek nic cisza, a na wyświetlaczu radia, po zmianie na zmieniarkę pojawia się napis no magazine.

Postanowiłem wyjąć bezpiecznik ze zmieniarki gdy magazynek był w środku. Po ponownym włożeniu bezpiecznika zmieniarka załapała płytę i zaczeła działać poprawnie (zmieniała piosenki, płyty itd).

Po ponownym wyjęciu i włożeniu magazynka to samo co wcześniej.

Wydaje mi się że zmieniarka powinna szukać płyty po włożeniu magazynka a nie po jego wyjęciu ale nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. :cry2:

Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać bo przecież nie będę za każdym razem po włożeniu nowej płyty bebeszył pół bagażnika żeby wyjąć bezpiecznik, a ciągłe słuchanie Zetki czy RMF znudziło mi się :mad2: