Skocz do zawartości

318is Śruba na wale - lewy czy prawy gwint?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukałem, jest kilka tematów które mówią różnie, w M42 napisano, że gwint jest lewy ale na klucz 32, u mnie jest na klucz 22 i nie chce za nic puścić. Próbowałem juz palnikiem, długimi kluczami i ani drgnie. Gwint jest prawy czy lewy?

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
To znaczy że dobrze kręciłem, patrząc na śrube, odwrotnie do ruchu wskazówek zegara. Próbowałem juz wszystkiego, grzałem palnikiem, uderzałem młotkiem w klucz i nic, ani drgnie.
Opublikowano
Klucz plaski i rura min 1,5 metra :) trzeba sie powiesic na niej :twisted: Ew miec klucz pneumatyczny z moca ok 1000 nm bo ta sruba dokrecana jest z momentem 400nm ew mozna diaksem podciac podkladke i pojdzie juz latwoale wtedy trzeba kupic nowa srube i podkladke :wink:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Działam na klucz płaski oczkowy 22 z taką siłą, że się wygina a to naprawde solidny klucz. Śruba prawdopodobnie na klej, więc grzałem palnikiem ale boje się przesadzić, nie wiem jakie mogą byś skutki
Opublikowano
żadne mozesz grzac az sruba bedzie czerwona i wtedy okdrecac :wink:

Opublikowano

Z całym szacunkiem M-Technic ale grzejąc śrubę będzie powodował że ona się rozszerzy i bardziej zacieśni na gwincie i odkręcając ją rozgrzaną do czerwoności może ją urwać

Opublikowano

Z całym szacunkiem M-Technic ale grzejąc śrubę będzie powodował że ona się rozszerzy i bardziej zacieśni na gwincie i odkręcając ją rozgrzaną do czerwoności może ją urwać

Grzejęc śrube, chciałbym wypalić/roztopić klej trzymający gwint. Śrubę będę grzał od czoła więc zanim temperatura dojdzie do gwintu, to rozgrzeje też wszystko wokół. Do czerwoności to troche jednak przesada (?).

Opublikowano

A ja juz rozgrzewalem srube wbrew roszerzeniu to na wgwincie robi sie ruch i mozna ruszyc kluczem :twisted: bez nadmiernej sily, z wyczuciem

Ja tam odkrecam albo rura albo pokretlem i mlotkiem gumowym jak nie idzie to trudno diaksem kasuje podkladke robisie luz i odkrecam bez wysilku

Ale mam tych srub w zapasie wiec moge sobie pozwolic na strate no chyba ze jest miejsce na pneumat to zadnego problemu nie mam.

Seba masz niezlu pomysl na blokowanie walu ale ja jednak wole robic stalowe blokady :mrgreen: