Skocz do zawartości

[E30 325i 90r] opony letnie 195/65 r14 na zimowe 175/80 r14?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie odnośnie wymiany opon na zimowe.

Obecnie rozmiar moich letnich opon wynosi 195/65 r14, chciałbym kupić opony zimowe BARUM POLARIS 2 o rozm. 175/80 r14 (dobra cena za kpl.), tylko nie wiem czy profil opony zimowej nie jest za wysoki, czy nic nie będzie obcierać.

Z góry dzięki za odp.

AT

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mój tata ma letnie 175/70r14 i powiem Ci szczerze że ten rozmiar jest do bani. Samochod jest niestabilny powyżej 130km, a w zakrętach to wypada tak szybko że szok. na zimę ma 185/65r14 i jest o niebo lepiej. Niby 1cm na szerokości a jazda jest o niebo lepsza. A jest to tylko 316 Ecotronik. Ty jak masz 325i to raczej odpuść sobie takie koła, tym bardziej że profil jest za duży. Nie bedzie to przeszkadzać, ale opona bedzie jeszcze wyższa niż u mojego tatu i tylko pogorszy właściwości jezdne. Osobiście szczerze odradzam 175 z tym silnikiem. Ja na zimę też mam 185/60r14, trochę za niski profil ale dostałem 4 nówki za 200zł. Uważam że jest to najmniejsza szerokość opony jaka powinna być w e30 by jeździło się przyjemnie.
Opublikowano

Dzieki za szybką odpowiedź. Jednak odpuszczę sobie zakup tych opon. Poszukam jakiś innych w tych rozmiarach jakie podałeś. Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam

AT

Opublikowano

Witam

Ja miałem w 325i po panu Niemcu zimówki 175/70/14 i było ok, oczywiście bez szału, ale prowadziło się dobrze auto. Fakt, że były to Bridgestone, więc górna półka. Teraz mam fuldy 185/65/14 na zimę i też jest ok, choć przód przód wyjeżdża w zakrętach - wiadomo, że w porównaniu do letnich 205 i ET 12 sporo się zmieniło, ale nie ma strachu.

Co do opon. Duże znaczenie ma miękkość boku opony - zimówki są generalnie miękkie, więc auto bardziej na nich pływa. Compact mojej dziewczyny strasznie myszkuje na zimowych Dębicach (nowe opony, ale darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda) i jest mało stabilny przy większych prędkościach... Tak to już jest z zimówkami...

Pozdrawiam i przenoszę do działu Felgi i opony

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png