Skocz do zawartości

320d - nie trzyma obrotów, zatkany wydech i katalizator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem 320d '99, po zatankowaniu za około 20pln na nie pewnej stacji, na jałowym biegu obroty zaczęły lekko opadać, dosłownie lekko, sądziłem że to wpływ kiepskiego paliwa i że się przepali. Nic bardziej mylnego, po zatankowaniu do pełna na stacji auchan, gdzie dotychczas nie miałem żadnych problemów, czy objawów widocznych, po przepaleniu 1/4 baku, nic się nie dzieje, wahanie obrotów na jałowym dalej obecnie. Pewnego razu jadąc autostradą po przejechaniu 60km, zaczęły się jaja, autem zaczęło szarpać, tak jakby się dławił ale tylko w zakresie 2000-2500, poniżej oraz powyżej płynna jazda. Stanąłem na parkingu i dalej sądziłem że może trzeba to troche przepalić i nagle zaczął się unosić czarny dym spod maski, spaliny. Byłem u mechanika, kolektor i wydech zatkany, gościu wywalił kolektor i przeczyścił wydech. Objawy, przy obrotach do 2500 szarpie, dławi się, powyżej płynna jazda. Pytanie, co to może być i jaki wydatek można prognozować? Auto jest już u mechanika, ale założyłem temat, niech forum będzie bogatsze o moje problemy z autem.

P.S. Nie jestem znawcą, jestem laikiem i prosze o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Opublikowano
Tak, gościu udrożnił wydech i wyciął katalizator, dodam że po tym jadąc do mechanika mocno kopcił, przy ruszaniu, przez wydech i troche przez maske się wydobywało
Opublikowano
Autko, właśnie jest na warsztacie i spokojnie czeka na swoją kolej, gościu mówił że koło 12 go podepną i przedzwoni jak to będzie dalej wyglądało.
Opublikowano

Autko zrobione, okazało się że do wymiany był zawór EGR, "pięć minut" roboty. Koszty: 100pln za wycięcie katalizatora i przetkanie wydechu + 300pln za używany zawór EGR i robocizne, czyli całość wyniosła mnie 400pln, właściciel czyli ja bardzo zadowolony, polecam warsztat w opolu.

Pozdro!!!