Skocz do zawartości

Odma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Witam

Naczytałem się trochę, o odmie.Mam przejechane 117000km i nie wiem czy było z nią coś robione?.Nie wiem gdzie ona się znajduję, znalazłem opis ze zdjęciami do 320d 150 KM , ale to nie ten silnik.Mój jest 177KM.Czy mógł by mi ktoś wyjaśnić szczegółowo gdzie ona się znajduję i jak do niej dobrać?.Czy w tym modelu należy ją wymieniać co 100tys. czy wystarczy tylko co 50tys. przeczyścić, czy jedno i drugie??.

Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Witam

Panowie nikt nie wie gdzie ta ODMA jest w silniku N-47 E61 520d 177KM 2008r??. Zależy mi na tym żeby ją sprawdzić,bo jest to ponoć ważna czynność serwisowa . Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
w 3.0d jest z tyłu silnika pod deklem , w 2.0d nie mam pojęcia zadzwoń do ASO albo do warsztatu co robią BMW na pewno ci pomogą ;) ja swoja wymieniałem przy wymianie oleju koszt chyba coś ok 250 zł w aso
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Witam. Może komuś się ta informacja przyda . Dzwoniłem dzisiaj do serwisu z pytaniem o Odmę.Sympatyczny pan po drugiej stronie powiedział mi ze w tym silniku poza sprawdzeniem gumowej membramy przy co 3 wymianie oleju nic nie trzeba robić,nie ma żadnego filtra i nic nie trzeba czyścić.Spytałem o słynne blaszki i ewentualne usunięcie ich ze względu na bałagan jaki mogą narobić jak się urwie któraś w kanałach kolektora ssącego?.Odpowiedział że panowie z BMW tan problem rozwiązali ,zastosowali przegrody plastykowe i nawet jak by się urwała to nie spowoduje to uszkodzenia silnika ,on nie słyszał żeby ktoś z tym silnikiem zgłosił się z tego typu awarią które miały miejsce w poprzednich modelach. Słyszał ktoś coś na ten temat ?. Chyba mogę spać spokojnie ?.

Pozdrawiam

Opublikowano
W zeszłym tygodniu wymieniłem kolektor, bo z niego ciekło i było to spowodowane prawdopodobnie przez odmę. Klapki są plastikowe w nowych kolektorach, ale nie wiem od którego roku. Co do odmy to powiedzieli mi, że się ją wymienia co 3-wymianę oleju, a nie czyści. Więc widać, że co serwis to inaczej mówią.
Opublikowano
jeszcze apropos klapek, też mi powiedzieli, że jeśli się urwą to nie uszkadzają silnika
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

" Klapki są plastikowe w nowych kolektorach, ale nie wiem od którego roku."

Ja w ASO podałem Vin.Moje auto wyprodukowane 01.2008r.i ma klapki plastykowe według info serwisu. Facet powiedział że ODMY w tym silniku się nie czyści ,tak jak pisałem wyżej. tomcio333-w ASO mówili coś o wyeliminowaniu problemu urywania plastykowych płytek w tym kolektorze, czy tylko stwierdzili że jak się urwie to nie ma bólu?. Wymieniałeś już tą odmę?.

Opublikowano
Powiedzieli, że klapki są ulepszone i nie mają prawa się urwać ale jeśli nawet to bez szkody dla silnika. Odmę wymieniłem, bo musiałem zlikwidować wyciek oleju z kolektora i intercoolera, no i odpukać na razie pomogło. Sprawdzam codziennie i na razie sucho (wymieniałem 2 tyg. temu w serwisie w Holandii)
Opublikowano
Ja będę wymieniał odmę co 2/3-cią wymianę oleju. Wymienili mi ją na nowego typu, ale mimo tego zalecają wymianę co 3 wymianę oleju
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Jaki miałeś przebieg przy pierwszej wymianie odmy?, ile kosztowała sama odma ??.

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie wiem czy była wymieniana wcześniej, bo w książce serwisowej nic nie było. Ja wymieniłem przy 165tyś