Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam e36 1.6 m43 na zwykłym gazie. Na nie rozgrzanym silniku obroty są bardzo niskie ... koło 500, a nawet mniej. Po dodaniu gazu bardzo spadają, na zimnym silnik potrafi zgasnąć. Nie mam problemu tak jak widziałem w innych tematach z dodaniem gazu. Dopiero jak silnik sie nagrzeje (wskazówka na środku) i to po czasie gdy wskazówka temp wejdzie na środek zjawisko ustępuje. A jak wskazówka jest w połowie między niebieskim polem a środkiem też nie jest tak jak być powinno i obroty schodzą, silnik musi się dobrze rozgrzać, zeby było ok. Ostatnio zauważyłem, gdy obroty trzymaja się na 500-600 gdy nacisnę hamulec raczej nie ma reakcji, ale gdy go puszcze obrotu idą do 1000 na chwile i znowu na dół.

Teraz o pracy na benzynie - tu problemu z niskimi obrotami nie ma. Aczkolwiek czasem zdarzy się lekkie falowanie, ale nie zawsze bo zazwyczaj zwłaszcza nagrzany chodzi ok. Na zimnym po odpaleniu czasem zafaluje kilka razy i się normuje po chwili.

Na razie tyle o tym.

Dodam, że niedawno był wymieniany filterek gazowy. Ogólnie tez zmieniałem filtr powietrza. Aha i robiłem tez reset komputera niedawno.