Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie wszystkich fanów BMW. Niedawno zakupiłem BMW e39 530d w automacie rocznik 2002 przebieg na liczniku 160000. Autko super zadbane full opcja, bajerów co niemiara. Jazda pełna kultura. Ale mam pytanie, mianowicie: Dajmy taką sytuacje, autko zagrzane jadę sobie 50km/h i daje mu pełen ogień (powiedzmy bo fulla nie robię ale niech tak będzie) i z tłumika idzie mi ostry dość gęsty czarny dym. I chciałbym się dowiedzieć czy tak ma być czy porostu coś jest nie tak? Jeśli tak to co to może być? Z góry dziękuje za odpowiedzi i podpowiedzi. :8)
Opublikowano
NIe chce CIe martwić , ale prawdopodobnie przebieg co masz na liczniku TO LIPA.... Pojedź na komputer i sprawdż.. Brachol kupił z przebiegiem 210 tys, pojechał na komputer i koazało sie zajebiście ponad 600 tys. Tymi samochodami sie jeździ a nie stoi w garażu. ZObacz na niemieckich ogłoszeniach 2 letnieBmki maja już po 160 tys. A o Twoje pytanie to u mojego brata na ponad 3 tys kopcił okropnie że świata nie było widac, odkrylismy pękniete kolanko od intercoolera i olej. Dym zmienił kolor po jakimś czasie na jaśniejszy. Ale niestety Turbina umarłaa :(
Opublikowano
wymień też filtr powietrza, bo na uwalonym też cuda mogą się dziać., posprawdzaj węże, jedź na diagnostykę, niech sprawdzą korekcje wtrysków, jeśli będą bardzo mocno rozjechane sięgając -5,6 do +5,6 to wymiana bo leją, jeśli wtryski są ok to przeczyść(zaślep na próbę) EGR. Jeśli po tych czynnościach dalej będzie dymił to trzeba szukać problemów w turbinie - ale to na końcu. Zacznij od najprostszych rzeczy bo one lubią stwarzać najwięcej problemów.

BMW-Banditen Motor Wagen

INSTRUKCJA E46

http://www.wupload.com/file/194077137/Instrukcja_BMW_E46_PL.pdf

Komunikaty kompa niem-angielsko-polskie

http://www.wupload.com/file/194069634/komuinikaty_bmw.txt

----------------------------------------------------------------------------------------------

Opublikowano
Diesel przy gwałtownym wciśnięciu gazu może puszczać czarny dymek(gorzej jakby na szaro dymił),ale jeśli zostawia zasłonę dymną to trzeba szukać przyczyny.Żeby zacząć spokojnie od najtańszych rozwiązań, proponuję wymienić filtr odmy. U mnie pomogło, dymienie zmalało,ale nie było mocne wcześniej.Pozdrowionka. (może poprzedni właściciel jeżdził b.spokojnie i teraz układ wydechowy z sadzy się oczyszcza )