Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy,

Wczoraj rano przytrafiła mi się mała/duża awaria. Wyjeżdżając z garażu nagle straciłem wspomaganie kierownicy. Wyłączyłem silnik i odpaliłem ponownie wspomaganie wróciło jednak nawet najmniejszy ruch kierownicą powoduje hałas jakby terkot z układu kierowniczego, coś podobnego do przeskakującej zębatki i hałasu jakiegoś metalu. Płyn nie ubywa, jest na max wymieniony ponad rok temu, pasek wielorowkowy na swoim miejscu, dobrze naciągnięty.

Do mechanika zapisałem się dopiero na poniedziałek. Może ktoś z was miał podobny problem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja chętnie dowiem się co powie Ci mechanik, mnie tak się stało pare dni po wymianie płynu we wspomaganiu. Tak jak nagle się pojawiło rano przy wyjeździe z garażu tak samo znikło bez śladu jak po godzinie odpaliłem auto. Efekt był taki jak by wspomaganie nie miało dość siły żeby ruszyć magiel i trzęsło kiewonicą jednocześnie coś chrobotało. Obstawiałem albo przytkanie jakiegoś zaworka albo węża. Przez te godzine załatwiłem sobie już nawet mechanika co by o obejrzał ale okazało się, że nie ma co oglądać. Od tego czasu mineło z pół roku.

Wtedy sobie powiedziałem, że więcej już nic nie robie w aucie jak nie ma takiej potrzeby, płyn wymieniłem profilaktycznie i jak na złość się coś wysmoliło. :| Teraz już nawet o tym zapomniałem ale mi przypomniałeś. :wink:

Opublikowano
Myślałem nad założeniem używki ale stwierdziłem że chcę autem jeszcze trochę pojeździć wiec mechanik kupił oryginalną. Z jego zniżkami pompa bez znaczków BMW kosztowała 950zł. Idąc za ciosem wymieniałem też termostat, rolkę/napinacz paska wielorowkowego i amortyzatory z tyłu.
Opublikowano
No a miało być tak pięknie... Pojawił się następujący problem po porannym rozruchu znów brak wspomagania. Pojawia się po przejechaniu jakiegoś odcinka lub po ponownym odpaleniu samochodu. Ma ktoś może jakiś pomysł? Mój mechanik zrobił sobie do środy dłłłługi weekend i niestety nie mogę do niego podjechać. Podobno może to być nieodpowietrzony układ? Ale jak go odpowietrzyć? Dzięki za wszelkie sugestie.