Skocz do zawartości

320d słabe na niskich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie czy po wymianie przepływomierza (oryg. Bosch) i adaptacji (programowaniu sterownika) robionej w serwisie ASO trzeba robić te czyszczenie map wtrysku? w sumie nie wiem jaką moc powinien wytwarzać ten silnik, ogólnie na przyspieszenie nie narzekam (dodam, że samochód szybko wkręca się na obroty, od 2300obr zbiera się bardzo dobrze). To jest moje pierwsze BMW w dieslu, poprzednio miałem Passat 1.9tdi 2004r też w tiptronicu ale z chipem na 150 i on zbierał się szybciej od dolnych obrotów ale za to później nie było rewelacji. Czy ten silnik tak ma, że lubi wysokie obroty, czy może te mapy wtrysków, czy też wymiana tego elektrozaworu od turbo będzie miała duży wpływ na moc od dolnych obrotów?

ps. auto to 320d 136 M47 steptronic, egr wyczyszczony, węże ok ale tych elektrozaworów nie ruszałem (czy one mają duży wpływ na moc od dolnych obrotów)?

Pozdrawiam.Dzięki

sprawdź jak stan katalizatorów jeśli Ci to nie przeszkadza to ja wywaliłbym je ... poprawi się dół znacząco !

a poza tym masz automatyczną skrzynię która jednak trochę momentu zabiera ..... więc cudów nie oczekuj

właśnie myślę o usunięciu tych dwóch katalizatorów (jeden przy turbo no i ten drugi), tym bardziej, że samochód miał uszkodzoną turbinę (wirniki) i na pewno trochę oleju tam poszło. czy usunięcie ich to jakaś skomplikowana procedura (chciałem tylko środki usunąć a na wierzchu zostawić puszkę)?

aha jak stoję na światłach,mam wciśnięte D no i hamulec lub jak dodaje powoli gazu to czuje jak lekko drży na siedzeniu tzn. czuję na tyłku może to być związane z katalizatorem (jest zapchany i dlatego czuć drgania)?

pozdrawiam