Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio kilkakrotnie miałem trudności z wyrzuceniem biegu na luz. Musiałem użyć dość dużej siły aby tego dokonać. Czy ktoś z Was miał podobnie ?? A jeżeli tak to co to może być?
Opublikowano
zacznij od wymiany oleju w skrzyni, ja wiem ze serwis mowi ze sie nie wymienia ale jak zmienialem u siebie przy przebiegu 140k to tam byla woda nie olej, zauwazalna poprawa we wrzucaniu biegow, chociaz z wyrzucaniem na luz klopotow nie mialem
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wybierak pod maską ?? Widziałeś jak jest to rozwiązane ?? Sądzę, że nie. Kończy sie sprzęgło i jest taki efekt. Żadne smarowania, zmiany oleju nie pomogą, wydasz kase efektu zero. Ale możesz słuchać "pseudo" fachowców. Jaki masz przebieg ?
Krzysztof
Opublikowano
Wybierak pod maską ?? Widziałeś jak jest to rozwiązane ?? Sądzę, że nie. Kończy sie sprzęgło i jest taki efekt. Żadne smarowania, zmiany oleju nie pomogą, wydasz kase efektu zero. Ale możesz słuchać "pseudo" fachowców. Jaki masz przebieg ?

super fachowcu troche pokory, wymiana oleju to koszt 100 kilku zlotych a na pewno nie zaszkodzi, oczywiscie rozumiemy ze jak kolega wymieni sprzeglo za twoja wspanialomyslna rada i nie pomoze to zwrocisz mu koszt czesci i robocizny EOT

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zacznij od wymiany oleju w skrzyni, ja wiem ze serwis mowi ze sie nie wymienia ale jak zmienialem u siebie przy przebiegu 140k to tam byla woda nie olej, zauwazalna poprawa we wrzucaniu biegow, chociaz z wyrzucaniem na luz klopotow nie mialem

Jaki olej zalałeś?

Wiem że do E46 lany jest jakiś Castrol, kiedyś wiedziałem dokładnie bo chciałem zmieniać w poprzednim aucie, ale nie zmieniłem, bo nie było najgorzej.

Do E36 325i zalewałem ATF Shella, wielkiej poprawy nie było, ale gorzej też nie.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Musisz dostac sie pod auto i zobaczyc kolor naklejki z typem oleju i po tym dostaniesz olej w każdym sklepie z olejami. I tak ja zalalem castrola i praca skrzyni wyraźnie się poprawiła.

Pozdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz dostac sie pod auto i zobaczyc kolor naklejki z typem oleju i po tym dostaniesz olej w każdym sklepie z olejami. I tak ja zalalem castrola i praca skrzyni wyraźnie się poprawiła.

Pozdr

Wierz mi, nie w każdym sklepie znajdziesz olej do skrzyni BMW, powiem nawet że to co trzeba wlać nie jest wcale takie oczywiste.

...no chyba że kupujemy olej w serwisie, to tam będzie łatwiej o zakup, oraz będzie 2 x drożej. Pewnie olej będzie ten sam - Castrola, ale katalog Castrola nam tego nie powie, pracownicy serwisu BMW również.

Najczęściej na naszych ręcznych skrzyniach biegów jest:

"zespoły z żółtą naklejką z napisem 'MTF-LT-2': BMW Part No. 83 22 0 309 031"

-więc jaki to olej Castrola, może ktoś pamięta? Czy to Castrol smx-s ?

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Zdaje mi się ze zalalem ten smxs o ile dobrze pamietam bo już trochę minęło. Napisałem ze w każdym sklepie ponieważ wszedłem do pierwszego lepszego i tam mieli. Może oficjalnie castrol się nie przyznaje jaki olej leje BMW ale w sklepie dali mi ksero z odpowiednikami castrola dla rożnych skrzyn biegów. Podstawa to zobaczyć co się ma a potem to ja już nie widzę sensu przeplacania w aso.