Skocz do zawartości

POMOCY - Co jest z nim nie tak???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem kilkudniowym użytkownikiem BMW E 30 i wiedzę mam niewielką dlatego proszę Was bardzo o pomoc!

Problem jest taki, że w papierach mam napisane 318i, rok produkcji 1988, moc 75kW, pojemność 1754cm3, data pierwszej rejestracji pojazdu 09.03.1988, data pierwszej rejestracji w kraju 2004.12.15, jestem drugim właścicielem w Polsce, koleś auto sprowadził w grudniu. Myślałem, że kupuję 318i M40 ale przed samym kupnem odkryłem, że to M10, ale nic to. Podobno silniki M10 są "lepsze" od M40, co Wy na to? Gdy na stronie realoem.com/BMW...itd. wpisałem siedem ostatnich cyfr VIN tak jak każą to mi wyszło że mam: body coupe (co się zgadza:)), model 316i, prod month 02.1988, engine M10 oraz informacja poniżej: You Have Selected: P E30 2-T 316i M10 ECE 19880200 L M.

Dodam, że auto ponoć ma katalizator, miało też mieć wspomaganie kierownicy tylko że niby pompa popsuta, ale mam obawy czy w ogóle to wspomaganie jest, nie ma też szyberdachu.

Jaki ja dokładnie mam model i silnik bo nic już nie wiem? Czy 1.6 i 1.8 z silników M10 różnią się z zewnątrz? Jakie w ogóle są znaczące różnice między 1.6i M10 a 1.8i M10 poza różnymi okresami produkcji? I ostatnie pytanie, czemu oznaczenie modelu jest 316 skoro silnik ma pojemność 1.8?

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

zinnoberrot coupe - bawarka browarka

http://img522.imageshack.us/img522/8581/1006088forum2ii8.jpg

Opublikowano
ostatnie partie E30 z silnikami M10 1.8 mialy oznaczenie 316 wiec sie nie martw - zrobili tak bo rownorzednie szly E30 z silnikiem M40 1.8 - wiec te z M10B18 nazywali 316 a z nowszym i ''lepszym'' M40b18 nazywali 318. Wszystko jest w porzadku :)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Witam. Też mam BMW E30 316i 1.8 i też jak go kupiłem nie wiedziałem co jest grane. E30 bodajże w roku 1988 produkowano równolegle z dwoma silnikami o pojemności 1.8, było to M10 i M40. Tego z M10 nazwali 316i a tego z M40 - 318i.

Ja mam silnik M10 i myślę, że nie jest gorszy od M40, może nawet lepszy.

Z pewnością jest łatwiejszy i tańszy w naprawach, poza tym jest na łańcuchu (nie martwisz się że ci strzeli pasek :norty: )

Brat ma M40 i nie widać znacznych różnic w osiągach, przynajmniej na oko :norty:

Poza tym M10 jest bardziej ekonomiczny :norty:

A wogóle jak chcesz stwierdzić, który jest lepszy to napraw sobie coś w M10 a później spróbuj zrobić to samo w M40 :norty:

Co do katalizatora to ja miałem fabrycznie, sądzę że ty też go masz, a w to że masz wspomaganie to wątpię. :norty:

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano
  • Autor

Bardzo wielkie dzięki za odpowiedzi, od razu sen jest spokojnieszy :)

Mam jeszcze jedno pytanko: jaki olej do tego M10? Obecnie jest pozostałość po poprzednim właścicielu - Lotos Gaz czy jakoś tak, mineralny do silników z instalacją gazową. Słyszałem, że za dobry to on nie jest...no więc na jaki olej mam wymienić?

Pozdrawiam

zinnoberrot coupe - bawarka browarka

http://img522.imageshack.us/img522/8581/1006088forum2ii8.jpg

Opublikowano
na mineralny ale jakis lepszy :) polecam Mobil, chociaz uzywalem oleje Carlube i tez silnik ladnie na nich pracuje.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Na Lotosa nawet Żuk nie zasługuje :norty:

Zalej silniczek jakimś dobrym olejem np. Mobil1 czy Castrolem.

Ja śmigam na Castrol Magnatec pół-syntetyk, chodzi jak marzenie, zero zużycia oleju, olej nie zmienia barwy jest czysty, z rury kropeczki dymu nie leci, a i lampka ciśnienia gaśnie od razu nawet na zimnym silniku, gdzie przy mineralnym trwało to parę sekund. :norty:

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring