Skocz do zawartości

M-40 silnik problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Auto odpala po całej nocy stania za 3 -5 razem czasami lubi strzelić nieraz jak odpala wkręca się na 4,500 obr. i tak stoi i wyje zawsze go wyłączam a potem kolejne próby odpalenia są ok. Jak już odpali przy dodaniu gwałtownie gazu zgaśnie, zadławi się lub czasem sobie strzeli aoto po rozgrzaniu chodzi nawet dobrze ale ruszenie na 1-szym biegu i szybkie przyśpieszenie to problem bo szarpie, dławi się nie chce ciągnąć. Wymieniłem świece, kable, przepływkę, wszystkie filtry, auto kiedyś miało automatyczną skrzynię biegów i jak pracuje przy odłączeniu przepływki nadal chodzi to chyba ma związek jeżeli to zawory dajcie dokładne instrukcje bo ja już nie wiem co to może być. Wiem że powodów jest durzo szukałem conieco ale brak jest jednoznacznych odpowiedzi lub objawy są inne niż moje wg tzw. fachowców to bardzo dziwne zachowanie silnika Edytowane przez cema
Opublikowano
Gdzieś musisz mieć jakiś problem z dawką paliwa w wyniku czego zalewasz silnik i sprawdź czy nie łapie gdzieś lewego powietrza ewentualni wyczyść zawór dodatkowego powietrza. Bez powietrza silnik nie może dostać takich obrotów. Obejrzyj wszystkie węże i napisz co zauważyłeś.
Opublikowano
wiem że lewego nigdzie nie łapie to była pierwsza rzecz którą sprawdziłem te objawy pojawiały mi się stopniowo może ma to związek z zabrudzeniem czegś tego elementu który jest za przepływomierzem i łączy je gruba rura z powietrzem albo zabrudzone wtryski ale jak je czyścić
Opublikowano

Najpierw zrób to co mówi Robert "wyczyść zawór dodatkowego powietrza, może się przycina i sprawdź czy domkniętą masz przepustnicę."

Co do czyszczenia wtryskiwaczy wątpię czy to pomoże ale na pewno nie zaszkodzi. W M40 aby wyczyścić wtryskiwacze musisz zdemontować górną część kolektora dolotowego. Listwa jest przykręcona z tego, co pamiętam na dwie śruby i wciśnięta na oringach.

Ja czyściłem wtryskiwacze naftą, są niby specjalne środki do tego ale wątpie czy odbiegają składem od zwykłej nafty.

Po tym zabiegu silnik zaczął jak gdyby równiej pracować, więc myślę, że warto to zrobić. :norty:

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano
ok zrobię jak mówicie ale potrzebuję troszkę czsu bo do pracy trzeba iść i naginać troszkę pod koniec tygodnie powiem o wynikach nara