Skocz do zawartości

SILNIK 2,5 od e34 zamiast silnika 2,0 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
[E36] SILNIK 2,5 od e34 zamiast silnika 2,0 od e36 czy bedzie pasowala skrzynia biegow od 2 litrowej jak zaloze do e36 silnik 2,5 litra , potrzebne informacje
Opublikowano

ROZPISZALEM TO TROCHE JASNIEJ

[E36] zmiana silnika z 2.0 24V na 2,5 24V z E34 czy bede musial zmieniać skrzynie biegów w mojej E36 od silnika 2,5 litra czy bedzie pasowała tą co posiadam od 2,0 24V.

Posiadam kompletny silnik od E34 wraz z komputerem i okablowaniem z modelu roku 1992 a moja E36 jest rocznik 1995 !!!

Prosze o pomoc

Opublikowano

tak bedzie pasowala - jedynie przelozenia moga byc inne ale mechanicznie bedzie ok - do silnika ktory chcesz zalozyc musisz przekrecic smoka i miske olejowa od swojego - bo tym sie roznia.

Pozdrawiam

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Skrzynia może być, pomimo różnicy w średnicach kół zębatych w obu skrzyniach i przełożeń. Niestety dyfer w 320 ma przełożenie 3,45 , a w 325 przełożenie to wynosi 3,15. Jak się odbije wymiana tylko samego silnika na sygnał tacho dla modułu od 2,5 l trudno powiedzieć i sam możesz nie mieć odczucia prawdziwej mocy tego silnika. Taką samą sytuację mam ja z silnikiem M50 2,5l w E21 na dyfrze z 323 i skrzyni z M20 2,5l. Auto zbiera się ekstra, ale czy aby na pewno jest to pełna moc tego silnika?

Problem będziesz miał również z różnicą instalacji silnikowej, różniącej sie pomiędzy tymi modelami. Nie stanowi to co prawda dużego problemu, ale wizualnie będzie to zajeniefajnie.

Opublikowano

Wszytskie sprawy mechaniczne sa zmontowane, tylko zaczynaja sie schody z elektryka, inaczej sa poprowadzone wiazki ktore wchodza w samochod !!!

Dodaje ze ma wiazke kabli + kompa do tego 2,5litra takrze tylko są mi potrzebne schematy elektryczne

1. e36 2,0litry 1995rok

2. e34 2,5litra 1992rok

Z góry dzieki za pomoc

Opublikowano

Wszytskie sprawy mechaniczne sa zmontowane, tylko zaczynaja sie schody z elektryka, inaczej sa poprowadzone wiazki ktore wchodza w samochod !!!

Dodaje ze ma wiazke kabli + kompa do tego 2,5litra takrze tylko są mi potrzebne schematy elektryczne

1. e36 2,0litry 1995rok

2. e34 2,5litra 1992rok

Z góry dzieki za pomoc