Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam pytanie odnośnie krokowego. Posiadam e39 540i w manualu i zastanawia mnie gdzie znajduje sie silniczek krokowy.

Zdjąłem pokrywe silnika i mam dolot i barany dolotowe oraz przepustnice ale z przed przepustnicy nie ma żadnego wężyka do silniczka krokowego. Po prostu nie ma śladu że kiedyś tam był. Przejrzałem cały dolot i nic tylko podciśnienie idzie. Czy te silniki miały krokowy?? Na zdjęciach widze że taka ale nie w moim przypadku.

Autko rok 99 Nie wiem czy to jest M62B44 czy M62B44TU Proszę o podpowiedzi

Dzięx

Opublikowano
No to po zdjęciach widać że mam elektroniczną przepustnice. Pytanie jest takie: Mam nierówną prace - tzn. zauważyłem że czasem mam 650obr a czasem 500 obr. jaka może być przyczyna. Ostatnio na kompie nic nie wyszło - ani sonda ani przepływka. Czy mogą to być świece lub cewki. Filtry i olej wymienione. Ostatnio wymieniony filtr z regulatorem. Auto ciągnie idealnie do końca. Wydaje mi się że zaczęła troche więcej palić. (w V8 to raczej niewidoczne) Trudność jest czasem z płynnym ruszeniem. Ruszam ze świateł a auto jakby szarpało do przodu. Nie zawsze ale dość często tak jest. Jaka przyczyna. Silnik nie ma problemu z odpaleniem chodzi płynnie tylko te obroty.
Opublikowano

świece ie zaszkodzi wymienić..

Na początek wyczyść od środka przepustnice, tj. po zdjęciu grubej gumy wnętrze i wokół tej okrągłej przepustnicy która otwiera się po dodaniu gazu...

Natępie najlepiej INPĄ skasować adaptacje, to przepustnica na nowo zaprogramuje sie...

Jeśli nie masz dostępu do kompa to domowym sposobem /sam go wypróbowałem wielokrotnie/:

-odpinasz kostke elektryczą na uruchomionym silniku od przepusticy, zacznie wtedy świrować, nie można dodać gazu, może zgasnąć

- gasisz silnik i wtedy na wyświetlaczu pojawi się napis coś że motor nie jest zaprogramowany

- dla pewności jeszcze raz uruchamiasz silnik z odpięty przewodem przepustnicy, dalej będzie świrował i gasisz silnik , napis dalej powinien się pojawiać.

- następnie przekręcasz kluczyk /włączasz zapłon bez odpalania/ i czekasz chwilę aż się zaprogramuje, jeżeli napis znowu wyskoczy to ponownie wyłączasz zapłon i po chwili włączasz

- odpalasz auto i trzeba się przejechać, na początku obroty mogą jeszcze "szaleć" lub auto gasnąć ale po chwili powinno być ok.

- nadmieniam że przy prawidłowo skasowanej adaptacji INPĄ też wyskoczy napis na wyświetlaczu licznika że silnik nie jest zaprogramowany...

-nadmieniam, że takie objawy mogą też być przy uszkodzonej przepływce, nie musi to wyjść jako błąd na kompie, trzeba podejrzeć wartości na live data, na wolnych obrotach wartość przepływki powinna być ok.12-20 a po raptownej przegazówce powyżej 200-250

Opublikowano

Moze zasysac lewe powietrze, sprawdzić / wymienić uszczelki przy przepustnicy, pod kolektorem i odme z tyłu kolekotra.

Oborty na wolnych można ustawić DISem.

Opublikowano
Te obroty sa normalne dla tego silnika tak czytalem. Mam ten sam problem obroty mam 550 a czasami jest wiecej. Silnik chodzi rowno wymienilem sensor walka rozrzadu bo padl ale to nic niezmienilo. Interesuje mnie gdzie w DIS mozna zmienic i podniesc troche obroty bo podobno tylko tak sie sa je zwiekszyc. Pozdr
zycie zaczyna sie po 50i