Skocz do zawartości

nierowna praca 535 v8 strzaly w kolektor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. od pewnego czasu mam pogorszajacy sie z dnia na dzien problem z nierowna praca silnika jest to 535 v8 97r.kiedy odpalam silnik slysze ciche strzaly w kolektor i na bezynie i na gazie samochod niechce wejsc na obroty i czuc niespalone paliwo albo gaz w zaleznosci na czym pracuje.Wymienilem juz czujnik polozenia walka rozrzadu, swiece ,silnik krokowy i przeplywomierz sondy lambda mam jeszcze 2 zapasowe ale niewymieniam bo one i tek sa odcinane przez kompa na gazie. coraz gorzej z tygodnia na tydzien jak odpale to chodzi strasznie,jak sie nagrzeje jest lepiej ale tez tragicznie. jesli mial ktos podobny przypadek to prosze o pomoc pozdrawiam.
Opublikowano
No tez tak wlasnie myslalem, ale przy czujniku walu sa wlasnie problemy z odpalem a u mnie odpala ladnie. Dzieki za zainteresowanie.
Opublikowano
na początek reset kompa, czyli odłączyć aku na ok. 15-30 min., być może mapy się rozjechały od instalki gazowej....
Opublikowano
Reset kompa tak ale na 8 godzin!!!!! tyle trzymają te akumulatorki podtrzymujące w teorii jak były nowe ale na noc warto odłączyć. Póżniej standardowo : odpalenie z 15min na wolnych, jazda ala stary pierdziel, przebutowanie na trasie. I może pomóc, standardowa operacja po wymianie sond. BMW pomimo uszkodzenia jednego elementu "uczy" się z innych działających czujników doboru mieszanki itd, wymiana elementu nie powoduje "naprawy" i powrotu do normalnych ustawień. U szwagra w e36 nawet komp i kasacja błędów nie pomogło, aku na noc trzeba było odpiąć, nazajutrz procedura odpalania i poszło.
Opublikowano
witam ponownie. No wiec wczoraj zrobilem tak jak kolega powiedzial zciagnolem kleme z akumulatora na cala noc,no i wlasnie ja zalozlem zpowrotem odpalilem i niemoge dalej w to uwierzyc silnik chodzi jak pszczuleczka rowniutko nic nie zuca nie strzela no poprostu jak nowka sztuka!!! niby czlowiek cos sie zna ale w zyciu nie pomyslal bym ze to moze byc przyczyna! dziekuje bardzo za rozwoiazanie problemu i pozdrawiam
Opublikowano
no na regulacje musze sie udac bo troche gorzej jednak na gazowni chodzi, odkad zalozylem instalacje nie bylem jeszcze na regulacjii a juz z 6 tys km zrobilem troche wstyd ale zalatwie to w tym tygodniu. jeszcze raz dzieki pozdro.