Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam e-29 z 2002 i nie jestem pewien jakie zimowe felgi założyć.Teraz jezdze na 17" 235/45.

Chce mniej cali, ale chyba z tego forum wiem, ze do mojej 15" sa za male, bo mam sportowe zawieszenie i tarcze sie nie zmieszcza.......

Myslalem o 16" takich jak te

http://allegro.pl/komplet-alufelg-et20-7-5jx16-5x120-bmw-i1237077172.html

(wiem ze brzydkie ale zonka ma jezdzic 1 raz w zyciu w zimie autem na tylny naped wiec chce jakies bardzo masywne a te mi na takie wygladaja).

W zasadzie juz wszytsko wiem : ET 20 5x120 i jakie J ale nie mam pojecia o tym otworze centralnym.Oryginalnie sa w e-39 74,1 mm ?

(gdzies to wygrzebalem).

żadko kto na allegro podaje ten wymiar i z tym mam problem. Ewentualnie przejsciowki łatwo dokupic czy nie ?

pozdrawiam

Opublikowano

Mam e-29 z 2002 i nie jestem pewien jakie zimowe felgi założyć.Teraz jezdze na 17" 235/45.

Chce mniej cali, ale chyba z tego forum wiem, ze do mojej 15" sa za male, bo mam sportowe zawieszenie i tarcze sie nie zmieszcza.......

Myslalem o 16" takich jak te

http://allegro.pl/komplet-alufelg-et20-7-5jx16-5x120-bmw-i1237077172.html

(wiem ze brzydkie ale zonka ma jezdzic 1 raz w zyciu w zimie autem na tylny naped wiec chce jakies bardzo masywne a te mi na takie wygladaja).

W zasadzie juz wszytsko wiem : ET 20 5x120 i jakie J ale nie mam pojecia o tym otworze centralnym.Oryginalnie sa w e-39 74,1 mm ?

(gdzies to wygrzebalem).

żadko kto na allegro podaje ten wymiar i z tym mam problem. Ewentualnie przejsciowki łatwo dokupic czy nie ?

Felgi, ktore znalazles pochodza z E34 i nie beda pasowaly do E39. Masz racje problemem jest tutaj otwor centrujacy, ktory dla E39 musi miec srednice 74.1mm, w przypadku pozostalych modeli jest to 72.6mm (takze w tym przypadku odpada mozliwosc montazu pierscienia centrujacego). Popatrz na oryginalne felgi tutaj http://felgenkatalog.auto-treff.com , wybierz E39 i poprostu przejrzyj jakie modele wystepowaly w interesujacym Cie rozmiarze, a pozniej poszukaj ich na Allegro.

Opublikowano

witam.

owszem robi sie takie rzeczy.

sam w swoim aucie mam felgi z e60 styling 122 z powyższego katalogu felg.

otwór centrujący był powiększany do 74,1mm.

miałem wątpliwości co do tego zabiegu ale felgi z oponami kupilem za pół ceny i zaryzykowałem.

przejeździłem całe lato i jak dla mnie wszystko jest git :cool2:

1,5 mm większa średnica to raptem 0,75mm trzeba sie "wgryźć" więc wątpię, żeby to jakoś drastycznie osłabiało felgę.

na feldze przy odbiorze po przetoczeniu ciężko było zauważyć różnicę.

niektórzy powiedzą, że to rzeźbienie ale ja jestem zadowolony :8)

pozdro

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

jak robi to fachowiec na tokarce to nie jest to rzeźbienie

gorzej jak się kupi na allegro felgi "przetoczone" papierem ściernym