Skocz do zawartości

bmw e39 530d 184km m57 2000r komputer pokładowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, zwracam się z uprzejmym zapytaniem odnośnie dziwnego zachowania komputera pokładowego, auto jak w temacie posta bmw e39 530d 184 km m57 2000r, sprawa dotyczy średniego spalania niezależnie jak jeżdżę spalenie zawsze spada do granicy 4,2 litra na 100km ( kasowałem testowałem parę razy ), druga sprawa ma się do możliwości przejechania km na danej ilości paliwa, następna rzecz to pokazywanie temperatury rozumiem że jest to wina czujnika gdy jest ciepło 26 stopni wykazuje 3 stopnie :).

Czy da się zresetować komputer ?? który przywróciłby normalny tryb pracy wyświetlania ( obliczania ) średniego spalania czy jest to bardziej skomplikowane?

Dziękuje i pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Opublikowano
Witam serdecznie, zwracam się z uprzejmym zapytaniem odnośnie dziwnego zachowania komputera pokładowego, auto jak w temacie posta bmw e39 530d 184 km m57 2000r, sprawa dotyczy średniego spalania niezależnie jak jeżdżę spalenie zawsze spada do granicy 4,2 litra na 100km ( kasowałem testowałem parę razy ), druga sprawa ma się do możliwości przejechania km na danej ilości paliwa, następna rzecz to pokazywanie temperatury rozumiem że jest to wina czujnika gdy jest ciepło 26 stopni wykazuje 3 stopnie :).

Czy da się zresetować komputer ?? który przywróciłby normalny tryb pracy wyświetlania ( obliczania ) średniego spalania czy jest to bardziej skomplikowane?

Dziękuje i pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Co do spalania to jest na forum gdzieś tu instrukcja jak skorygować wskazanie średniego spalania - najpierw trzeba wyliczyć sobie na podstawie tankowań ile auto pali żeby wiedzieć o ile myli się komputer by potem odpowiednio skorygować wskazanie. Ustawia się to wchodząc w testy na wyświetlaczu pod zegarami.

Skoro masz złe spalanie to i źle wskazuje Ci ilość km do przejechania na paliwie w baku.

Co do złego pokazywania temperatury to pod prawym przednim narożnikiem zderzaka masz czujnik temperatury - wyjmj go z wtyczki, przeczyść styki i zapnij (często jak jest tam brud/wilgoć to źle wskazuje temperaturę. Jak jest zupełnie oderwany to pokaże Ci wtedy jakąś ekstremalnie niską temmepraturę nawet w środku lata - u mnie było to -27 stopni kiedy temperatura na dworze oscylowała w granicy +34stopni).

Pzdr.