Skocz do zawartości

320i zamonotwanie sondy lambdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Wstawiałem ostatnio nowy tłumik do swojej 320i sedan 94r. i zauważyłem brak sondy lambdy. Koło skrzyni biegów jest wejście na 4 piny czyli na 100% do sondy. W rurze mam zaspawaną dziurę. Poprzedni właściciel wyjął sonde chyba... I ciekawi mnie to, iż auto chodzi idealnie równo i trzyma obroty ani się nie dławi. Czy taką sonde mogę zamontować? Poprostu wyciąć otwór, kupić sondę i wstawić? Co mi to da? Jakieś korzyści? Dodam że nie świeci mi się żadna kontrolka z braku sondy.

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano

to ciekawe

w Twoim aucie powinna być sonda regulacyjna simensa przed katem

podłacz ją do kompa i zobaczysz co tam się dzieje

a jak jest ze spalaniem?

Opublikowano
dziwię się jak ten silnik chodzi bez sondy

chyba że jest gaz w aucie

Nie do końca były silniki M50 pozbawione autoadaptacji i sondy tutaj przydalby sie numer kompa

Ale silniki pozbawione lambdy palily normalnie za sprawa innej mapy paliwa :wink:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Dokładnie.Najlepiej spisać numer z kompa i wtedy będzie wiadomo czy powinna być sonda czy nie.

Kumpel kupił niedawno M50B20 i sonda była uwalona.Jeździło to niby i spalało normalnie ale po tym jak wstawiliśmy sondę i

trochę pojeździł to auto jednak zaczęło chodzić lepiej.

Opublikowano
sonda regulacyjna jest bardzo ważna ma wpływ na skład mieszanki paliwowej

dziwię się jak ten silnik chodzi bez sondy

chyba że jest gaz w aucie

U mnie przy zakładaniu gazu była wymieniana sonda na inną, była z 2 kabelkami i wymieniali na 4, tak pisze na fakturce bo ja z gazem juz kupiłem. Czy to było robione żeby sonda działała również na gazie?