Skocz do zawartości

Problem z automatem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam BMW 524Td z automatem. Samochód mam od niedawna zauważyłem ze jest problem z skrzynio gdy rusza jest wszystko ok ale gdy z mienia bieg na wyższy samochód lekko szarpie poza tym gdy ruszam i trzymam cały czas pedał gazu samochód zmienia bieg na wyższy dopiero po około 4 tys gdy puszcze pedał wcześniej np 3 tys wtedy wchodzi wyższy bieg ale czasem po chwili wraca na niższy. meczy mnie to ze samochód cały czas trzyma wysokie obroty a silnik strasznie głośno wtedy pracuje. Dodam ze jest to mój 1 samochód z automatem a BMW trochę stało bez jazdy
Opublikowano
W automacie zmieniasz biegi pedałem gazu, jeżeli dasz więcej gazu i odpuścisz to wskakuje wyższy bieg, Przyczyną ,że tak późno zmienia biegi może być to ,że zbyt mocno go butujesz, lub masz wciśnięty przycisk sport...
Opublikowano
Wymień olej, to nic nie kosztuje, daj znać czy się poprawiło.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

2,4 TD nie miały przełącznika trybów pracy skrzyni biegów z tego co wiem

tak jak pisze ttrol, wymień olej bo to najtańsze rozwiązanie a może byś skuteczne :cool2:

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
  • Autor
tak w 524td nie ma opcji sport dzięki za rade w wtorek udam się do serwisu na zmianę oleju w skrzyni:) :D wiecie możne jaki to jest koszt mam zamiar wymienić gatrze filtry i jaszcze jedno pytanie jaki olej będzie najlepszy??
Opublikowano

Witam

Też mam 524td z automatem i przymierzam się do wymiany oleju i filtra w skrzyni (a także uszczelniacza od strony wału bo chyba cieknie). Objawy (szarpanie i przeciąganie na biegach) mam podobne do Twoich - mam nadzieje, że to wina oleju.

Trochę poszukałem i do naszych skrzyń (4hp22) powinniśmy zalać olej klasy dextron 3. Pytanie tylko ile - bo to zależy od metody wymiany. Metoda statyczna, czyli wymiana tylko w misce - około 3 litry (dokładna ilość można odczytać przy rozkodowaniu vinu).

Metoda dynamiczny - płuczemy cały olej w skrzyni - podobno schodzi ponad 10 litrów ale wymieniamy praktycznie cały olej w skrzyni.

Zaznaczam, że moja wiedza nie jest na razie poparta praktyką i chętnie poczytam wypowiedzi bardziej doświadczonych w tym względzie kolegów ponieważ wymiany chętnie dokonałbym samodzielnie.

Koszty to jak się orientowałem:

olej około 20zł/litr

filtr około 40 zł

uszczelka 20 zł

uszczelniacz (u mnie cieknie) 15 zł

pozdrawiam i zapraszam też do mojego wątku z problemami z 524:

viewtopic.php?f=71&t=137071

Opublikowano
  • Autor
Dzięki tak jak mówiłem w wtorek jadę do serwisu zmienić olej w skrzyni i filtr mam jeszcze jedno pytanie otóż po uruchomiwszy auta ciągle pali mi się jedna kontrolka mianowicie ta znajdująca się na samym środku pomiędzy licznikiem a obrotomierzem jest prostokątna i świeci na żółto z jakimś czerwonym znaczkiem co to może być