Skocz do zawartości

Jakie obroty bezpieczne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Jeżdrzę modelem E-36 318 i, zero blędów, proszę mi powiedzieć do ilu obrotów mogę rozpędzić ten samochód, żeby bylo bezpiecznie, i bez obaw.(oczywiście chodzi mi o silnik). Do tej pory tak na 5000 sie kończylo, czy nie będzie to dla silnika szkodliwe, jeśli będę wykręcal powyżej 5000?? :?:

pozdrawiam

Opublikowano
Fabryczne odcięcie wtrysku jest przy 6200-6300 obr./min. Jeżeli silnik jest w dobrym stanie to wykręci bez problemu i nic mu nie będzie. Uwaga jednak na instalacji gazowej - odcięcia gazu w wyniku dużych obrotów nie ma.
Opublikowano
Fabryczne odcięcie wtrysku jest przy 6200-6300 obr./min. Jeżeli silnik jest w dobrym stanie to wykręci bez problemu i nic mu nie będzie. Uwaga jednak na instalacji gazowej - odcięcia gazu w wyniku dużych obrotów nie ma.

ok, przy 5000obr czuję takie drgania w pedale gazu , czy to normalne, ??, gdy mechanik, robil badanie komputerowe, powiedzial mi że 200 powinien lecieć bez problemu. Przy 160 km/h jest wlaśnie ok 5000 obr/min, to przy 200 ile powinno być??

Opublikowano

ok, przy 5000obr czuję takie drgania w pedale gazu , czy to normalne, ??, gdy mechanik, robil badanie komputerowe, powiedzial mi że 200 powinien lecieć bez problemu. Przy 160 km/h jest wlaśnie ok 5000 obr/min, to przy 200 ile powinno być??

Drgan na pedale nie mam. Przy 200 jest jakies 5900 obr/min.

W 200 bez problemow raczej nie wierz, do 180 w miare ladnie idzie, ale na 200 to juz trzeba dlugo poczekac. Mam co prawda szerokie opony, ale mimo wszystko to tylko 115km.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
czytalem kiedys wile opini o predkosci i sie strasznie dziwie dlaczego 1,8 jedzie wolniej od 1,6 :wink: od katowickich bramek jechalem za mercem i przez jakies 10km mialem 180-200 niekiedy dobijalo do 210 .opony to 185 .ale nie wiem ze to jest tego wina a raczej plusem ale fajnie wiedziec ze moja maszynka ma dobra kondycjie .obroty dochodzily do jakies 6100-6200 i prawie staly w miejscu a auto sie jescze rozpedzalo :8)