Skocz do zawartości

[E34] Stuki w tylnej części samochodu !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z dziwnym dzwiekiem wydobywającym sie z tylnej częsci samochodu.

Dzwięk jest dobrze słyszalny w środku auta - wydaje się , ze spod tylnej pólki sie wydobywa.

Przykładowo: jade ok. 10-15 km/h na piaszczystej drodze z lekkimi pagórkami i dołkami i wtedy słychac ten dzwiek, przy mocniejszym dole i pagórku słychac to mocniej, dzwięk jest taki tubalny - nie jest taki głuchy , tylko roznosi sie troche.

Na tych mniejszych nierównościach przypomina dzwięk łącznika stabilizatora przedniego.

Brzmi jak stuknięcie jakiegos metalu ( takie bułłł) - brzmi tak jakby ten element troche rezonował (nie wiem sprężyna).

Czy ktos moze pomóc w diagnozie?

Opublikowano
witam, miałem to samo.. Mocowania górne amortyzatorów skończyły swój żywot. Zdejmij oparcie tylnej kanapy, zajrzyj do tych mocowań. Jeżeli gumy mocowania amortyzatora są choć trochę ruszone (sparciałe, przerwane, ogólnie uszkodzone) to masz przyczynę hałasu i odgłosu sprężystego stukania