Skocz do zawartości

Problem z odpowietrzeniem silnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

BMW 523i 2,5 benz 1997

Wczoraj jadac autem zaczal grzac mi sie silnik. Po wlaczeniu nawiewu na max i temp 32 silnik sie schlodzil i temperature mial juz prawidlowa. Narazie dziala dobrze.

Po powrocie do domu chcialem sprobowac go odpowietrzyc. Uzylem instrukcja z forum czyli:

1 na zimnym silniku odpalam zaplon, ale nie odpalam silnika.

2 wentylacja na maxa i temp tez na 32 stopnie

3 odkrecam korek wlewu, widze lekkie falowanie plynu

4 po odkreceniu odpowietrznika na zbiorniku wyrownawczym kolo korka wlewu - po kilku sekundach powinna zaczac pojawic sie woda. Niestety po odkerceniu czekalem chyba z 15 minut i nic - zero wody natomiast poziom plynu w zbiornizku wyrownawczyc sam sie podnosl prawie pod sam korek a z odpowietrznika nie nie leci.

Samochod narazie sie nie grzeje, klimatyzacja po wlaczeniu na 22 st i auto - dziala dobrze i dmucha lekko cieplym powietrzem. Mysle ze auto nawet jesli nie bylo by zapowietrzone to i tak kiedy probuje je odpowietrzyc to z odpowietrznika w tej sytuacji powinien wyplywac plyn - a nie nie wyplywa.

Powiedzcie co robie nie tak lub co moze byc nie tak z autem.

Dzieki, pozdrawiam.

Opublikowano

Moja propozycja:

Odkręć odpowietrzniki, zalewaj płynam az nie zacznie z nich lecieć, odessaj nadmiar płynu i wtedy powtórz procedurę odpowietrzania.

Może pomoże ;)

Opublikowano
Jak chcesz odpowietrzyć układ na wyłączonym silniku??Przecież silnik musi pracować żeby był obeg.Wtedy pracuje pompa wody która tłoczy płyn.

Włącz zapłon i sprawdź...

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano

Zaplon mam wlaczony.

W instrukcji na forum specjalnie bylo zaznaczone zeby nie wlaczac silnika poniewaz wtedy jeszcze bardziej sie zapowietrzy.

Specjalnie wlacza sie dmuchawe na max i ustawia max temp po to aby dodatkowa pompka od ogrzewania przepompowala wode - tak jak pisali na forum.