Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam do Was pytanie bo nie daje mi to spokoju.

Miałem przygode - w czasie jazdy rozleciał się docisk sprzęgła - auto wróciło na lawecie zostało wymienione całe sprzęgło (łożysko, docisk, tarcze) ale co ciekawe po złożeniu tego (warsztat) auto ma straszne drgania - tzn silnikiem trzesie, drgania są na kierownicy i widac jak drga drążek biegów.

Po 4 dniach pojechałem do innego warsztatu gdzie robią BMW - gość rozebrał zobaczył - potwierdził, że wszystko nowe założone ale drgania zostały.

Gdy powiedziałem mu, że rozleciał się docisk to stwierdził, że:

- uszkodzone mogło zostać koło zamachowe, które jest np. zarysowane i przez to nie jest idealnie wyważone co pododuje bicia i drgania przenosza się na auto.

Czy to stwierdzenie brzmi wiarygodnie?

Do czasu uszkodzenia docisku i wymiany sprzęgła wszystko działało dobrze :mad2:

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano
Zdarzyły mi się dwa razy przypadki bicia koła dwumasowego - w 525 E34 i 528 E39. W E39 słyszałem. że jest to przypadek częsty, ale potwierdzić tego nie mogę - za mało mam takich sytuacji. W obu przypadkach objaw wibracji był przy pewnej prędkości obrotowej silnika nawet na postoju .Zakres obrotów to 1200 - 2500 w zależności czy w trakcie dodawania gazu czy schodzeniu silnika z obrotów wyższych na niskie. Koła dwumasowe miały wadę widoczną - nierównomierna równoległość pomiędzy dwoma masami