Skocz do zawartości

320i Dziwny dźwięk w okol. kolektora dolotowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od niedawna jestem posiadaczem BMW e46 320i '98. Od samego początku zastanawiają mnie dziwne dźwięki. Pierwszy z nich wydobywa się z okolic przepustnicy. Jest do dźwięk przypominający trąbkę i jest słyszalny w momencie zwiększania obrotów (w początkowym momencie). Dodam, że mój kolega ma identyczne auto i u niego jest dokładnie ten sam dźwięk. Drugi dźwięk to ciągły (nie bardzo głośny) gwizd w kolektorze dolotowym. Jest szczególnie słyszalny na wolnych obrotach, ale występuje w całym zakresie obrotów. Podejrzewam, że łapie gdzieś "lewe" powietrze, ale może ktoś z Was będzie wiedział dokładniej co to może być. Poniżej zamieszczam link do filmiku z dźwiękiem, na którym można usłyszeć obydwa z opisanych przeze mnie dźwięków.

Opublikowano
prawie jak turbosprężarka napisz coś wiecej czy odczywasz jakiś brak mocy przy przyspieszaniu itd.?
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano
moze mieć ale raczej gdyby łapał lewe powietrze to czułbyś to raczej cały czas ze auto nie przyspiesza jak wcześniej
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano

Kumpel ma identyczny problem w 320i. Ten sam dźwięk i na wolnych czasem podszarpuje jak się mocniej wciśnie gaz.

Nikt nie wie co to może być ?