Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakładam nowy temat odnośnie szper (nie spawania migomatem).

Ponieważ stwierdziłem ze informacji na ten temat jest za mało, a jak już są to wykluczają się wzajemnie.

Mianowicie chodzi o ich ewentualna reanimacje lub zaciskanie. Oczytałem się forum i ogólnie sporo w internecie na ten temat, gdyż moja szpera zaczynała przepuszczać. Chciałem wiedzieć jak najwięcej, jaka możne to być przyczyna i jak temu zaradzić.

Dowiedziałem się że przyczyną przepuszczania szpery są wytarte płytki których rzekomo nie można kupić w sklepach motoryzacyjnych (i tak rzeczywiście jest - objeździłem chyba wszystkie w Radomiu).

Zadzwoniłem wiec do BMW i tam mi powiedzieli ze w e30 (dyfer na małej głowie) nie występują części zamienne (płytki) kiedyś był dostępny cały mechanizm który siedzi tam w środku dyfra ale teraz już nie można go kupić.

Zacząłem wiec kombinować i okazało się ze da rade dorobić takie płytki z identycznego materiału a nawet z twardszej stali (mimo tego ze ktoś na jakimś forum napisał ze nikt nie chce się tego podjąć).

Sprawa nie jest zbyt prosta ponieważ płytki muszą być docinane laserowo a potem jeszcze zahartowane (koszt jednej płytki ok. 100 zł).

Znalazłem mechanika w Radomiu który podjął się rozłożenia dyfra na czynniki pierwsze dorobienia owych płytek i poskładania wszystkiego do kupy. Szpera działa jak należy :D

Koszt całej operacji to około 400 zł z wyjęciem i wsadzeniem dyfra (im więcej płytek trzeba dorobić tym drożej).

Jeżeli chodzi o zaciskanie szpery to także dokłada się płytki i teraz w zależności jak mocno chcemy żeby była zaciśnięta tyle płytek trzeba dorobić i dołożyć :)

Morał jest taki że jeżeli ktoś ma szpere która jeszcze nie jest zbyt mocno podjechana (nie wyje nie huczy) a tylko przepuszcza to opłaca się dołożyć trochę grosza i cieszyć się dobrze działającym podzespołem, tym bardziej ze dyfry ze szperą są coraz droższe i coraz mniej dostępne.

Jeżeli by ktoś potrzebował namiary na warsztat w którym to robiłem to podam na PW.

Mam nadzieje ze komuś się przyda to co napisałem

Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
ile płytek ci dorabiali? bo w sumie jest 6. nadal działa :?:
tato! tato! dlaczego ci ludzie klekają? bo to bawarka jedzie synku..
Opublikowano

Mi dorabiali jedna płytkę. Została dorobiona trochę grubsza (lepiej spinała).

Samochód sprzedałem znajomemu, ale z tego co wiem to szpera nadal działa bardzo dobrze.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Znalazłem mechanika który wszystkim się już sam zajął, wiec gdzie to dokładnie dorabiał to nie wiem a koszty tego zabiegu opisałem powyżej

pozdrawiam

Opublikowano

dzieki za informacje :cool2:

nadal jednak mam pytanie do osób które zacieśniały szperę,jakiej grubości mają być podkładki

tato! tato! dlaczego ci ludzie klekają? bo to bawarka jedzie synku..