Skocz do zawartości

Dziwne terkotanie/brzęczenie około 4 tys rpm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szukałem , ale nie znalazłem . Dziwny objaw - przy dochodzeniu do około 4 tys obrotów i ciut powyżej zaczyna mi coś brzęczeć , terkotać - dźwięk wydobywa się jakby ze środkowej konsoli ...Nie mam jeszcze doświadczenia z nowym autkiem , ale nie wydaje mi się , zeby to było normalne . Sam terkot jest zależny tylko od prędkości obrotowej silnika i niezależny od temperatury silnika , załączonego biegu oraz prędkości auta . Silnik to 1.8 M43 , rocznik auta 97 , świeżo sprowadzone z Niemiec . Będę wdzięczny za sugestie i podpowiedzi , bo jest to mój pierwszy kontakt z BMW ( przed tym było Audi ) .
Opublikowano

mam podobny problem z silnikiem m42 tylko z 90roku.

slychac to jakby ze skrzyni ale jak podniesie sie maske ten dzwiek wydobywa sie z silnika

wiec tez z checia poznam przyczyne tego dzwieku oraz rozwiazanie

pozdrawiam

Opublikowano
Dzięki - sprawdzę . Wolałem spytać , bo nie miałem jeszcze styczności z BMW , którego posiadaczem jestem dopiero od kilku dni ...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam jeżeli ktoś uzyskał odpowiedź konkretną na to pytanie to proszę o podpowiedź. U mnie w BMW E-36 1,8i Touring rocznik 96 mam też problem z tyrkotaniem ale już powyżej 3tys obrotów. Kilku mechaników oglądało i słuchało słuchawkami moje auto ale nikt nie jest jak na razie stwierdzić skąd biorą się te stukania. Co stwierdziliśmy to jest to, iż wydobywa się to ze środka silnika w okolicach łączenia za skrzynią, ale oczywiście mogą to być przeniesione drgania z innej części silnika. Kilka pomysłów to min. panewki lub uszczelka pod głowicą. Bardzo proszę o pomoc bo na chwilę obecną wszyscy spece chcą mi zrobić remont silnika.
Opublikowano
Byłem właśnie ostatnio na warsztacie i na 99% jest to sprzęgło , tym bardziej , ze podczas jazdy ( i wyższej prędkości obrotowej silnika ) drży pedał sprzęgła . Mechanicy z WFK w Wejherowie osłuchiwali mi auto z pół godziny o taką postawili diagnozę . Na razie więc czekam na sposobność ( i trochę wolego czasu ) w celu wymiany sprzęgła . Spróbuj czy u Ciebie też drży pedał w czasie jazdy . Co do obrotów - to właśnie u mnie ostatnio się przesunęł do około 3300 rpm , czyli w dół , co wskazywałoby na coraz bliższy termin naprawy :) . Co do katalizatora i różnych innych dupereli , to ostukali mi wszystko i dlatego mają przypuszczenie , graniczące z pewnością , ze to właśnie sprzęgło .
Opublikowano

witam

e39 520 99r

terkotanie pojawiało sie od 2tys wzwyż terkot był w okolicach licznika i brzmiał jak sekundnik w zegarku domowym na wskazówki

po delikatnym wcisnieciu sprzegła terkot znikał

powodem był pekniety docisk w którym słoneczko z jednej strony bardziej wystawałi i przez to łożysko wysiskowe drgało na prowadzeniu

po wymianie kompletnego sprzegła jest ok

:cool2:

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
To znowu jo. Naprawiłem ten stukot. Jeżeli chodzi o silnik 1,8 litra M43 (ja mam rocznik 96) to jest tam zwykłe sprzęgło i nie miało ono nic wspólnego. Po odłączeniu skrzyni wszystko było tak samo. Po ściągnioęciu miski olejowej okazało się, że poszły panewki ale u mnie tylko się przekręciły i wymieniłem je na nowe bez remontu silnika. Do tej pory już sporo przejechałem i żadnych problemów a ciągle daje moje auto na obroty hihihihi. Tak więc radzę spóścić olej i zobaczyć silnik z dołu. To żaden koszt a wiele wyjaśni.
Opublikowano
U mnie blaszana oslona katalizatora...podobno da sie ja usunac ale to juz jest ostatnia rzecz ktora mozna z tym zrobic...pozniej juz tylko wymiana....
Pozdrawiam dinox
Opublikowano
U mnie pedał sprzegła drrzy a sprzegło nowe kompletne sachs 600 zl komplet. a wiec to chyba nie sprzęgło jak powiedził mechanik może koło dwmasowe ale ty takiego chyba nie masz