Skocz do zawartości

530d 2001 pompa wacum jak sprawdzic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam takie zapytanie do posiadaczy bejek takich jak moja ,czy przy zapalonym motorze na postoju po wcisnieciu pedalu chamulce 4-krotnie czy pedal robi sie twardy bo umnie wlasnie sie tak dzieje czy to oznacza ze pompa juz nie domaga?
Opublikowano

mozliwosci sa przynajmniej 2 (o ktorych mi wiadomo)

1. tak jak piszesz - pompa prozniowa ma juz dosc

2. membrana serwomechanizmu jest nieszczelna

Obydwa elementy objawy dadza jak opisane. Co do diagnostyki roznicowej nie potrafie sie jednak wypowiedziec.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
moglbys kolego rozwinąc punkt 2 co to jest ta membrana i gdzie sie znajduje bo jestem zielony w tym temacie
Opublikowano

jeszcze za czasow tds-a przerabialem podobny temat.

1. wymienilismy pompe prozniowa - nie bylo poprawy zadnej.

2. mechanik rozebral puszke od serwa - w srodku jest taka membrana gumowa. Miala ona pekniecie dlugosci ok 1 cm. Guma owa jest rozpieta na prawie calej szerokosci tej puszki: http://motoallegro.pl/bmw-e39-pompa-hamulcowa-serwo-530d-3-0d-m57-m5-i1213438014.html

Nie wiem czy ewentualnie w 530d istnieje mozliwosc wymiany samej membrany - w tds dawalo sie ja wymienic (mimo zapewnien wczesniejszych, ze jest to nienaprawialne).

Zacznij sprawdzanie od pompy prozniowej.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

a tak w ogóle to masz problemy z hamowaniem?

podczas jazdy jak się zachowuje hamulec???

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

u znajomego mechanika stala 330A w niej kopalem to zrobil sie po 8 wcisnieciach twardy, kolo wtorku ma byc jakis 3L-owiec u niego podmienimy pompe wacum odezwe sie

dzieki za uwage pozdro

Opublikowano
zdejmij wąż z pompy przytknij palec i zobacz jak ciągnie powietrze !? ja obstawiam serwo częsta przypadłość e39 jeśli jest brak odpływów wodnych. mam takie serwo w częściach u mię przepróchniała obudowa a reszta jest Oki (środek)