Skocz do zawartości

320- moment obrotowy a moc KM??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.witam.czytalem sporo na temat momentu obrotowego a mocy silnkia (ilosci KM) i do teraz mnie to zastanawia co w przyspieszaniu do powiedzmy 100 km/h jest bardziej wazniejsze wiem ze obie te rzeczy ale ktora jednak bardziej.jak widac mam e36 320.moment obrotowy mam 190Nm przy 4200 obr i 150KM przy 5900obr.czy przyspieszajac od 0 zaczynac od 4200 (moment obrotowy) czy 5900 (KM) ?ogladajac filmiki kazdy rusza inaczej a mi chodzi aby ruszyc jak najszybciej.

2.kolega ma audi a6 2.5TDI gdzie rowniez ma 150 Koni ale moment obrotowy ma az 310Nm czyli duzo lepiej niz ja i tu moje pytanie brzmi czy moje bmw jest bez szans powiedzmy na 1/4 mili?? wiem ze tu diesel a u mnie benzyna ale nie o to mi chodzi.u niego w instrukcji jest napisane ze do 100km/h ma 9,7 sekund gdzie u mnie wedlug ksiazeczki jest 9,9? czyli roznica niewielka jak do 100km/h

Moje Coupe------------------> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=160279

Potrzebujesz nowych części ? Dobrych znanych marek ?lub tańszych zamienników? pisz na pw.

Opublikowano
i moc i moment są ze sobą ściśle związane i oba pracują na przyspieszenie.Problem jest w tym że na takie porównanie ma wpływ wiele czynników(masa,skrzynia biegów...itp)Niestety uwielbiany przez większość użytkowników bmw napęd na tył ma sporą wadę,straty związane z przeniesieniem napędu na koła tylne jest o wiele większe niż w przypadku napędu na przód.Moja rada zmień koła na 185 14" i może wygrasz,a jest duża szansa bo 2,5tdi to silnik specjalnej troski.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
ze startu zatrzymanego audi nie ma szans. tylny napęd demoluje auto przednionapędowe przy ruszaniu z miejsca. dociskana jest tylna oś, a co się z tym wiąże lepsza jest trakcja.
nie ważne ile pod maską! ważne ile pod czaszką!
Opublikowano

auta mja ta sama moc diesel ma wiecej momentu wiec lepiej przyspieszy pozatym dyszlez natury maja krotsze przelozenia no i na suchym watpie by audi zostalo w tyle :D

Ogolnie malo ważnym jest maksymalny moment i moc możesz miec i 500 konne wolne auto :twisted:

Grunt to dobra krzywa momentu i mocy oraz jak najszerszy zakres w jakich wystepuja :8)

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
ze startu zatrzymanego audi nie ma szans. tylny napęd demoluje auto przednionapędowe przy ruszaniu z miejsca. dociskana jest tylna oś, a co się z tym wiąże lepsza jest trakcja.

jak miałem focusa 1.6 to wyskoczył do mnie koleś z 316 i twierdził że mnie "zdemoluje" :mrgreen: bo on ma BMW a ja tylko forda.Gościu doznał straszliwej porażki pomimo tej samej mocy.

A little piece of heaven in my hands
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
auta mja ta sama moc diesel ma wiecej momentu wiec lepiej przyspieszy pozatym dyszlez natury maja krotsze przelozenia no i na suchym watpie by audi zostalo w tyle :D

Ale A6 jest chyba z 200 kg cięższe od e36, jak nie wiecej...

Poza tym, tak jak powiedziano powyzej - które 2.5 Tdi z pierwszych lat produkcji osiaga seryjna moc....

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

jak miałem focusa 1.6 to wyskoczył do mnie koleś z 316 i twierdził że mnie "zdemoluje" :mrgreen: bo on ma BMW a ja tylko forda.Gościu doznał straszliwej porażki pomimo tej samej mocy.

no tak ale jego bmw bylo o duzo ciezsze od twojego malego focusa tak wiec na starcie miales przewage ale gdybys sie z nim scigal na dluzszy dystans na autostradzie to z pewnoscia zostal bys w tyle bo ile bys wyciagnal tym fordem.

a co do audi to jest to audi c5 czyli druga generacja czyli az takie stare to nie jest.ciezsze jest na pewno o te 200 jak nie wiecej co kolega powiedzil slusznie :cool2: no i z danych mozna chyba tylko przypuszczac co byloby szybsze.najlepiej to sprawdzic w praktyce tylko ze kolega wyjechal narazie i nie mam takiej mozliwosci :mad2:

Moje Coupe------------------> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=160279

Potrzebujesz nowych części ? Dobrych znanych marek ?lub tańszych zamienników? pisz na pw.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do róznicy masy miedzy Focusem 1.6 a BMW 316 to nie jest taka olbrzymia - max 100 kg.

Ale jakby nie bylo, to przy takich nie najmocniejszych silnikach, to nawet taka masa ma znaczenie spore.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...