Skocz do zawartości

[E39] 520d Nieodpala, brak reakcji rozrusznika, na pych pali

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupilem E39 520d 2001 rok kombi. Autko delikatnie, naprawde delikatnie uderzone w przod prawy. Wymieniona lampa, zderzak i to cale uszkodzenia. Przerysowany prawy tyl naroznik. Auto kupione od znajomego. Zrobil "baczka" na autostradzie i uszkodzil auto o barierke.

Problem polega na nie odpalaniu samochodu. Po przekreceniu stacyjki brak reakcji. Kontrolki nie przygasaja. Zero reakcji. Na pych samochod odpala bez problemu. Pozniej mozna odpalic samochod kluczykiem. Czasami mozna odpalac z rzedu z 30 razy, a czasami NIC !!! cisza.

Okoliczni elektromechanicy rozkladaja rece.

Moze ktos mial podobny przypadek.

Opublikowano

Sprawdź klemy na aku. Skoro miał takiego dzwona o barierę to możliwe, że przy uderzeniu rozpięło klemę pirotechniczną i może tam coś nie styka jak powinno. Ewentualnie sprawdź czy się rozrusznik nie zawiesił - sięgnij tam i spróbuj parę razy z wyczuciem uderzyć młotkiem w niego. Może zawiesił się w nim bendix.

Pzdr.

Opublikowano
na pewno szczotki na rozruszniku miałem to samo a jak pukniesz w rozrusznik to pali ;) ale za którymś razem już nie odpali;d klema pirotechniczna jak strzeli to już nie zadziała wiec raczej to nie to puknij w rozrusznik i zobacz wtedy zapali
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja miałem taki przypadek w mojej 530dA i potwierdzam że to rozrusznik.Wytarty wirnik i szczotki.pozdrowienia