Skocz do zawartości

e39 525tds 97r touring - PROBLEM Z POMPĄ PALIWA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kilku dni zauważyłem, że po włączeniu zapłonu słychać pompę paliwa - ze zbiornika paliwa przy tylnym lewym kole. Po zapaleniu silnika dźwięk znika, po zgaszeniu też cisza. Jedynie przed zapalaniem to się pojawia i dopóki nie zapalę będzie słychać pompę bez końca. Innych niepokojących objawów brak. Jeden mechanik powiedział mi, że pompa się już wyrobiła i lepiej wymienić - ok. 350zł. Czy ktoś miał już podobny problem?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Kolego , a może masz zawieszenie pneumatyczne czyli NIVO bo ja mam taki sam rocznik jak twój i ten sam model auta i przy wsiadaniu do auta przed odpaleniem ale na włożonym kluczyku po prostu czasami dopompowuje powietrza w tylne zawieszenie żeby auto stało jak trzeba i dla tego może coś tam słychać.Bo ja u siebie pompki nie słysze a też juz wymieniałem bo autko mi zdychało jak było ropki 20L.
Opublikowano

Mam NIVO, ale to raczej nie to. Pompa do NIVO czasem też mi się załącza i wtedy słychać też z tego obszaru dźwięk jakby sprężarki. Kilka razy mi się zdarzyło w zimę, że tył opadł i po przekręceniu kluczyka się dopompował - przez kilka sekund było to słychać. Podobno też jakiś czujnik przy mrozach zamarza lub gorzej, gdy poduszki dziurawe.

Obecny dźwięk jest ciągły i wcale nie gaśnie dopóki nie odpalę silnika. Dziwne jest też to, że przy pełnym baku też to słychać i dlatego nie jestem przekonany, że to pompa paliwa. Chyba, że po prostu ona siada, ale przed wydaniem kasy chciałem się dowiedzieć, czy ktoś też tak miał...

ps. dzięki za odp.

Opublikowano
Pogłębia się kwestia zapalania. Po nocy lub jak cały dzień stoi trzeba kręcić ok. 3-5 sek., a kilka dni wcześniej było to ok. 1-2 sek. Drugi dzień już pompki wcale nie słychać, może już jest na skraju wytrzymania?