Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeszukiwałem posty ale nie znalazłem sytuacji dokładnie odpowiadającej mojej.

Mianowicie chodzi o to, że po jeździe w deszczu np. na następny dzień kiedy samochód już jest suchy to kiedy otwieram drzwi to kapie z nich woda. Dzieje się tak w przypadku wszystkich drzwi.

Wydaje się, że do środka samochodu nie dostaje się woda, a jedynie ta woda nie ścieka z drzwi całkowicie podczas postoju. Tak jakby przy zamkniętych drzwiach były zasłonięte odpływy.

Czy tak powinno być??

Opublikowano

Żeby odpływy były niedrożne tylko przy zamkniętych drzwiach to uszczelka musiałaby iść na zewnątrz progu - byłaby widoczna na karoserii auta gdyż odpływy z drzwi są na ich krawędzi. Jak dla mnie to jest to klasyczny przypadek odklejonych mat wygłuszających, które pełnią także funkcję uszczelnienia przed wodą aby woda lecąca po szybie trafiała po macie do wnętrza drzwi by sobie potem odpływami wylecieć. Jeśli od naporu wody i zmęczonej już czasem masy uszczelniająco-klejącej, którą ta mata jest przyklejona do blachy drzwi pojawia się nieszczelność to woda leci między blachą drzwi a tapicerką boczków drzwi i wylatuje na próg - a najczęściej na uszczelkę wewnętrzną na progu i przez nią leci już ładnie na dywanik w kabinie. Rozbierz boczki drzwi (wyłącz zapłon, lub odepnij aku żeby Ci poduchy nie strzeliły jakbyś je odpinał) i zrób inspekcję tego połączenia klejowego maty do drzwi.

Tu masz jeszcze coś w tym temacie:

viewtopic.php?f=72&t=128899&start=0&hilit=woda

Oprócz tego - ktoś o tym pisał swego czasu - w drzwiach od spodu są też jakieś korki plastikowe - możesz w nich zrobić otwory i będziesz miał dodatkowe odpływy bo te zrobione fabrycznie nie grzeszą zbytnio swoją przepustowością i od syfu dość szybko się przytykają.

Pzdr.