Skocz do zawartości

318i Czujnik temepartury cieczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym się dowiedzieć czy jest to ten czujnik, który mieści się na przewodzie na dole od chłodnicy po lewej stronie http://moto.allegro.pl/czujnik-temperatury-bmw-opel-fiat-transit-vw-i1203908983.html ?

A jeśli chodzi o wymiane, jak dokładnie się to robi czy wyleje się płyn chłodniczy podczas odkręcania ?

Opublikowano
Cos tam zawsze się wyleje ale nie wymaga to spuszczania całego płynu wykręcić wyjąc tą "pałkę" przytkać i wsadzić nową żadna filozofia.
Opublikowano
  • Autor
czy to możliwe że mam ten czujnik wciskany a nie wkrecany, bo wlasnie sprawdzalem i nie ma miejsca na klucz przy nim a jedynie dwa uciski ktore zgniatam i wyciagam do gory
Opublikowano
Wymieniałem kilka dni temu taki czujnik u siebie, a też mam 318i. Jest on plastikowy, wciskany. Z płynem może być trochę zabawy i raczej większość Ci go wyleci. Ja akurat razem z czujnikiem postanowiłem wymienić płyn, no i najpierw go spuściłem korkami pod chłodnicą, a na końcu, pewnien, że już nic nie ma, wyjmowałem czujnik. No i trochę się przeliczyłem, bo płyn jak szalony "sikał" do góry, jeszcze z litr mi wyleciało tym otworem. Więc przygotuj się na to. Jak nie chcesz wymieniac płynu, do zdejmij osłone silnika i podstaw coś pod auto (jakąś miske czy coś). I wlejesz z powrotem. W ASO zapłaciłem za niego 71zł. Myślę, że to dobra cena jak za oryginał, zważywszy na to, że zamienniki są po ok. 50zł.