Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem tu nowy :-)

Dziś stałem się szczęśliwym jak narazie posiadaczem BMW E32, z 1990 roku z silnikiem m30b30. Silniczek ładnie sobie chodził, całe autko ładnie się zachowywało (no może troche za bardzo telepie przy hamowaniu - wygląda na krzywe tarcze) - przejechałem tak ok 70km. I potem zaczął się dramat tj coś się stało ze sprzęgłem chyba...

Objaw jest taki że normalnie można zmieniac biegi ale jak sie wciśnie pedał sprzęgła do dechy to słychać jakby takie tarcie, i to całkiem głośne, przy zmianie biegów czesto też coś piszczy, też dość głośno. Wyraźnie czuć że pedał chodzi z większym oporem no i czuć na nim to tarcie takie.

DOCISK??? Łożysko OPOROWE?

Proszę o poradę!

Opublikowano
ja miałem to samo i skończyło się na wymianie łożyska oporowego koszt +wymiana 250zł u znajomego mechanika.tylko chciałem Cie przestrzec,że nie można z tym jeźdźić a tym bardziej w mieśćie bo bardzo szybko zatarte łożysko może przebić docisk i koszty większe.o ile już docisk nie dostał...robota dla mechanika prawie ta sama tylko koszt dużo większy.u mnie ktoś wymieniał tarczę i chciał zaoszczędzić na łożysku i tak to się skończyło
PRZEDNI NAPĘD JEST DLA DZIEWCZYNEK
Opublikowano

przejechałem jak narazie na tym może 10km i następna trasa to już tylko jakieś 5km do mechanika, mam nadzieje że przeżyje...

ale ogólnie zakochałem sie w autku ;-)

a mam porównanie bo oprócz BMW mam jeszcze GAZa 24 Wołge z 79 roku... i powiem że BMW ma podobny klimat :D

Opublikowano
jeszcze jedno pytanie, autko ładnie chodzi i w ogóle, trzyma mniej-więcej wolne obroty, ładnie reaguje na gaz ale... ma problemy z odpaleniem tzn zapala tak po 5s krecenia i na benzynie i na gazie. Instalke ma niestety II generacji. Jak sie trzyma pedał gazu w podłodze to zapala troche lepiej ale i tak musi troche pokręcić. Co to może być? :shock:
Opublikowano
przejechałem jak narazie na tym może 10km i następna trasa to już tylko jakieś 5km do mechanika, mam nadzieje że przeżyje...

ale ogólnie zakochałem sie w autku ;-)

a mam porównanie bo oprócz BMW mam jeszcze GAZa 24 Wołge z 79 roku... i powiem że BMW ma podobny klimat :D

niezle porownanie BMW do Wolgi :) hehe a co do wymiany lozyska moim zdaniem lepiej odrazu wymienic kompletne sprzeglo, (koszt bedzie nieco wiekszy, ale) skrzynie i tak musisz demontowac zobaczysz w jakim stanie jest tarcza, tak wiec pomyśl o tym. pozdrawiam

Opublikowano
po rozbiórce okaże sie czy trzeba czy nie coś jeszcze wymieniać. Nikt nic nie doradzi odnośnie tego problematycznego odpalania ? :D
Opublikowano
Witam Z tym odpalaniem mam podobnie. Silnik ciepły postoi ok godziny to przy kręceniu muszę pompować pedałem gazu żeby odpalił . Nawet zasilanie pompy mam tak że pompuje paliwo 3sek po zapaleniu kontrolek ale nic nie dało. Może ktoś doradzi.Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Opublikowano
poszła do mechanika, napiszę co on wymyślił odnośnie tego odpalania :-)