Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnośnie odpowietrznika w chłodnicy - tego małego dzyngla z krzyżykiem.

Miałem ostatnio troche problemów z chłodnicami więc chciałem zapytać czy ten odpowietrznik ma być zakręcony czy popuszcza się go coś?

Poprzednio kupiłem nową chłodnice i nic tam nie grzebałem przy niej a odpowietrznik był zakręcony wobec czego ciśnienie rozwaliło mi ją bo nie odpowietrzało i na dole zbiornika wyrównawczego przy oringu zrobiło sobie ujście i rozszczelniło(tak to sobie tłumacze)

W związku z tym znowu kupiłem nówke drugą i stąd moje pytanie czy odkręca się troche odpowietrznik czy ma być zakręcony a on i tak tam sobie coś popuszcza? Pomocy : )

Pozdrowienia

Opublikowano

Kolego odpowietrznik jak nazwa wskazuje służy do odpowietrzania układu

a normalnie ma być zakręcony

do upuszczania nadmiernego ciśnienia służy korek na zbiorniczku wyrównawczym

tak to działa

radzę ten korek wymienić jeżeli masz kłopoty z ciśnieniem

oczywiście o ile nie ma innych usterek

Opublikowano

Mechanik wstawił mi tą nową chłodnice ale mówi że węże twarde i raczej czas pomyśleć o uszczelce pod głowicą...i narazie popuścił mi ten odpowietrznik też żeby mi jej tam nie rozrywało.

Chciałem się jeszcze łudzić że może on ma być odkręcony ...

A silniczek pracuje super olej czysty 0 masła płyn w chłodnicy też czysto no ale coś jednak te chłodnice musi rozrywać a to już druga nowa założona i ciekawe ile pociągnie bez wycieków :(

Dzieki za odp , pozdrowienia

Opublikowano
tak jak kolega wyżej pisał,odpowietrznik odkręca się tylko przy odpowietrzaniu.Jeżeli twój mechanik zostawił go odkręconego to po otwarciu termostatu wyrzuci przez niego płyn.
A little piece of heaven in my hands